Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Veelgestelde vragen

V: Ik vind het lastig om een onderwerp te verzinnen, hoe kan ik een interessant onderwerp bedenken?

A: Ga eens na wat je leuk vindt. Wat houdt je bezig, wat vind je interessant in het nieuws bijvoorbeeld? Zijn er problemen die nu in de samenleving spelen? Je kan ook eens nagaan welke schoolvakken je leuk vindt: als je bijvoorbeeld geschiedenis erg interessant vindt, kun je misschien een bepaalde gebeurtenis onderzoeken. Maar vraag ook je vrienden en familie wat zij bij je vinden passen. Op deze pagina helpen we je verder bij het bedenken van een onderwerp.

V: Kunnen jullie me helpen met het formuleren van een goede hoofdvraag?

A: Een goede hoofdvraag komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vraag je jezelf af: heb ik al voldoende over het onderwerp van mijn interesse gelezen, gezien of gehoord? Het lezen van een artikel of luisteren van een podcast kan je net even naar een interessante vraag loodsen. Probeer altijd eerst goed te onderzoeken of de vraag die je hebt niet al een cliché is. Wil je meer weten over het formuleren van een hoofd- of deelvraag, bekijk dan ook deze pagina.

V: Ik kan geen goede literatuur vinden. Kunnen jullie me helpen?

A: Trefwoorden helpen je bij het vinden van de juiste literatuur. Probeer eens in Google meerdere variaties van een zoekterm in te typen, dan krijg je soms weer hele andere literatuur. Je kunt ook proberen de term in het Engels op te zoeken, dan heb je een veel groter deel van het internet te pakken. Google Scholar is een goede manier om artikelen te vinden, maar je kunt bijvoorbeeld ook in (online) kranten op zoek gaan naar nieuwsberichten. Verder: Wikipedia is geen betrouwbare bron, maar Wikipedia-artikelen gebruiken vaak weer andere artikelen die wel betrouwbaar zijn. Het helpt daarom ook altijd om naar de bronnenlijst te kijken. Op deze pagina geven we nog meer tips over het vinden van de juiste literatuur.

V: Kunnen jullie mij helpen met het vinden van een expert voor een interview?

A: Onderzoekers aan de universiteit hebben helaas vaak een drukke agenda en geen tijd voor een interview. Daarnaast is een interview met een onderzoeker vaak niet de beste keus, omdat zijn/haar onderzoek altijd goed gedocumenteerd is en een interview dus weinig toevoegt. Wel kunnen we met je meedenken over andere oplossingen, zoals waar je artikelen kan vinden van de onderzoekers, of wat voor soort interview misschien nuttiger is voor jouw PWS.

V: Hoe moet ik enquêtes of interviews verspreiden?

A: Dat hangt af van je beoogde doelgroep. Gaat je PWS bijvoorbeeld over middelbare scholieren? Dan kan je je enquêtes bijvoorbeeld bij je klasgenoten verspreiden. Gaat je onderzoek over wat voor aankopen consumenten bij de supermarkt doen? Dan kan je mensen vragen die wel eens boodschappen doen. Het is belangrijk om na te gaan of jouw doelgroep ook echt bereikbaar is. Wij kunnen in verband met privacy helaas geen enquêtes doorsturen naar studenten of medewerkers van de RUG.

V: Mijn vraag staat er niet tussen!

A: Dan kan je ons mailen naar alfasteunpunt rug.nl, betasteunpunt rug.nl of gammasteunpunt rug.nl. We helpen je graag verder!

Waar wij als steunpunt je bij kunnen helpen:

  • We kunnen je helpen met inspiratie voor een onderwerp. Hierbij kunnen we je wat vragen stellen en met je sparren.
  • We kunnen je ook helpen bij vragen over je hoofdvraag en deelvragen. Mail ons bijvoorbeeld als je niet zeker weet of je onderzoek voldoende afgebakend is. We kunnen je dan bijvoorbeeld tips geven over hoe je die specifieker kan maken.
  • We kunnen je ook helpen als je niet de juiste literatuur kan vinden. Dan kunnen we je tips geven over waar je preciezer kan zoeken en welke bronnen betrouwbaar zijn.
  • Als je het lastig vindt om een onderzoeksplan op te zetten kunnen we je ook tips geven over welke onderzoeksmethode past bij jouw onderzoek. We kunnen met je meekijken of het haalbaar is om de juiste mensen te bereiken.
  • Voor heel veel andere vragen kan je natuurlijk ook bij ons terecht!

Waar we je iets minder goed bij kunnen helpen:

  • We kunnen helaas geen directe cijfers of feedback geven op je PWS.
  • We kunnen je niet in contact brengen met experts, hoogleraren en onderzoekers. Helaas hebben ze vaak een drukke agenda, dus zijn wij er om je te helpen met vragen over je PWS. Mocht je nou toch meer informatie willen van een onderzoeker of expert, dan kun je altijd kijken naar de artikelen die ze gepubliceerd hebben, interviews die met ze zijn gehouden of experimenten waar ze aan hebben meegewerkt. Mocht je dit niet kunnen vinden, dan kan je ons altijd een mailtje sturen.
Laatst gewijzigd:07 februari 2024 11:08