Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Geschiedenis

Nederland bevrijd!

Elk jaar vieren we op 5 mei de bevrijding van Nederland. Maar wist je dat het zuidelijke deel van Nederland al werd  bevrijd in de herfst van 1944? Op 12 september 1944 trokken de Amerikanen Zuid-Limburg binnen. Na de bevrijding van Maastricht op 14 september werd Operation Market Garden gestart. De geallieerde troepen wilden in één keer de rivieren oversteken om zo door te kunnen stoten naar Duitsland.  

De operatie duurde van 17-25 september, maar had niet het gewenste resultaat. De Duitsers wonnen de Slag om Arnhem. De geallieerden bevrijden wel het zuidelijke deel van Nederland, maar de geallieerde opmars was voorlopig gestuit bij de rivieren. Een deel van Nederland moest de zware hongerwinter zien te overleven, voordat de Duitsers uiteindelijk op 5 mei 1945 capituleerden. De oorlog mocht dan wel voorbij zijn, de wederopbouw van Nederland moest nog beginnen.  

Dit alles biedt veel aanknopingspunten voor een profielwerkstuk geschiedenis of maatschappijleer. Hieronder vind je meer informatie over de militaire bevrijding, de afrekening met ‘verraders’ na de oorlog, de wederopbouw van Nederland en de manier waarop wij de Tweede Wereldoorlog herdenken en de bevrijding vieren. Kies je eigen invalshoek!

 

Digitale tentoonstelling en onderwerpen voor je profielwerkstuk

Het nationaal comité 4 & 5 mei heeft een prachtige digitale tentoonstelling gemaakt, waar je heel goed de verschillende lagen van de bevrijding kunt zien. Neem eens een kijkje op hun site en raak geïnspireerd!  

Met behulp van deze site, krantenartikelen en interviews kun je een reconstructie maken van de dagen vlak na de bevrijding, maar ook van de eerste paar jaren daarna. Hoe kwam de bevrijding in Nederland tot stand? Hoe overleefden mensen de hongerwinter? Wat gebeurde er met NSB’ers en zogenaamde moffenmeiden zo kort na de bevrijding? Hoe werd tegen het verzet aangekeken? Wat gebeurde er met alle verwoestingen die hadden plaatsgevonden? Hoe werden na de oorlog de verschrikkingen herdacht, en de bevrijding gevierd? Dit zijn allemaal interessante vragen voor je profielwerkstuk!

 

Klik hieronder op de deelonderwerpen rond de bevrijding: 

De Oorlog in Groningen

Ben je benieuwd hoe de Groningers de jaren 1939-1945 beleefd hebben? Neem eens een kijkje op de websites van de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen  en Dossier Groningen . Van het beruchte hoofdkwartier van de Duitse SS , het Scholtenhuis , bestaat een interactieve website met veel achtergrondinformatie. Wat gebeurde er allemaal in dit hoofdkwartier? Ook hier kun je prima een profielwerkstuk over schrijven!  

Andere ideeën

Vind je de Tweede Wereldoorlog interessant, maar staat hierboven niets van je gading. Kijk dan eens  in de Canon van de Tweede Wereld Oorlog van Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD ). Hier kun je een grote verscheidenheid aan onderwerpen vinden die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben.

Je kunt je ook met het begin van de oorlog bezighouden, daarover maakten we eerder een uitgebreid onderwerp. Klik daarvoor hier.

Vragen?

Heb je nog vragen over dit onderwerp, mail ons dan gerust: alfasteunpunt@rug.nl 

Last modified:October 31, 2014 15:49