Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Lezen voor de Lijst

Differentiatie literatuuronderwijs

Haal meer uit Lezen voor de Lijst

.
.

Lezen voor de Lijst heeft in korte tijd een stevige plek gekregen in het literatuuronderwijs. De site telt dagelijks zo’n 6000 bezoekers die samen meer dan 50.000 pagina’s bekijken. Vanwege dit succes heeft de Koninklijke Bibliotheek besloten de website over te nemen waardoor de toekomst van Lezen voor de Lijst is verzekerd.

Uit recent onderzoek* blijkt dat Lezen voor de Lijst een inspirerende en praktische basis biedt voor het hele literatuuronderwijs van het eerste jaar tot en met het examenjaar. En ook helpt bij het maken van sectiebrede afspraken. Docenten die de site en de niveaus veel gebruiken zijn enthousiast: ‘Sinds we werken met Lezen voor de Lijst is de belangstelling van leerlingen voor literatuur en het plezier erin toegenomen’.

*) Oberon (2016) Lees- en literatuuronderwijs in havo en vwo. Amsterdam: Stichting Lezen.

leesniveaus
leesniveaus

Trainingsprogramma 2016-2017

Differentiatie in het literatuuronderwijs
Niet iedereen heeft tijd om zich goed in Lezen voor de Lijst te verdiepen en eruit te halen wat erin zit. Daarom bieden we twee trainingen aan: training A voor relatief beginnende en training B voor gevorderde gebruikers.

Trainers zijn Theo Witte en Monique Metzemaekers.

Training A Training B
voor docenten die Lezen voor de Lijst en de niveaus in de onderbouw (12-15) en of de bovenbouw (15-18) actiever willen gaan gebruiken in de les en die zich bijvoorbeeld afvragen hoe je kunt differentiëren met het kiezen en lezen van verhalen en boeken in de klas. voor docenten die Lezen voor de Lijst al in de les gebruiken maar zich afvragen hoe ze de opdrachten kunnen gebruiken, hoe literatuurgeschiedenis erin past en hoe ze literaire ontwikkeling kunnen waarnemen en examineren.

Tijden en locatie
Beide trainingen worden parallel aangeboden op donderdag 13 oktober en donderdag 9 februari bij Aristo te Utrecht van 10.00-16.30 uur. U kunt dus op 13 oktober training A volgen en op 9 februari training B (tegen gereduceerd tarief).

Aanmelden en kosten

  • Training A of B afzonderlijk: € 295 (elk volgende sectielid € 250)
  • Combinatie van Training A en B:  € 500,- (elk volgende sectielid € 425)

U kunt zich inschrijven via dit aanmeldformulier.

Training bij u op school ?
De trainers komen ook graag bij u op school om de hele sectie te trainen. Neem hiervoor contact op met Theo Witte (t.c.h.witte@rug.nl)

Laatst gewijzigd:05 september 2016 11:55