Wint Supercomputer Watson in de Jeopardy televisiequiz?
Op woensdag 16 februari organiseert de afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over Watson, de supercomputer van IBM. Op die avond neemt deze computer het in de Verenigde Staten in de quizshow Jeopardy! namelijk op tegen Ken Jennings en Brad Rutter, de twee beste menselijke spelers ooit.
Als de proefronde een goede voorspeller is van de uitslag, zal Watson als winnaar uit de bus komen. Dit zou een enorme stap vooruit zijn voor de ontwikkeling van de computer en mens-machine-communicatie. Een stap die de prestatie van de IBM-computer Deep Blue overtreft, die in 1997 de toenmalige schaakwereldkampioen Kasparov versloeg.
De afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen is gespecialiseerd in het automatisch analyseren van menselijke taal, en is zelf bezig een vraag-antwoord systeem (zoals Watson) voor het Nederlands te ontwikkelen. De RUG biedt zowel een bachelor- als een masteropleiding Informatiekunde aan.
Watson speelt op 14, 15 en 16 februari tegen menselijke tegenstanders. Deze partijen zijn live in de Verenigde Staten te zien. Op 16 februari wordt op de Rijksuniversiteit Groningen door drie experts een toelichting gegeven op dit evenement. Aan de hand van videofragmenten van de twee eerste ronden worden onder meer de volgende vragen behandeld:
- Waarom is dit een unieke prestatie? Hoe werkt Watson eigenlijk?
- Waar zijn de limieten van Watson?
- Krijgen we binnenkort ook een systeem voor het Nederlands?
- Wat betekent dit voor de toekomst?
Ook hebben het aanwezige publiek en de pers dan gelegenheid tot het
stellen van vragen.
Sprekers:
- prof.dr. Jaap van den Herik (NIAS)
- dr. Gosse Bouma (RUG)
- prof.dr. Johan Bos (RUG)
Dagvoorzitter: drs. Theo Jurriens
Woensdag 16 februari 2011, 18.00–19.00 uur, Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, 9712 EK Groningen, Zaal 14.14.
Noot voor de pers
Contact: prof.dr. Johan Bos
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:53 |
Meer nieuws
-
13 mei 2025
Europese veiligheid: kans en bedreiging voor de democratie
Hoe sterk is onze democratie? Wat er nu op het wereldtoneel gebeurt, is daarvoor bepalend, betoogt Pieter de Wilde, hoogleraar Europese Politiek & Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
08 mei 2025
Prof. dr. Petra Hendriks verkozen tot lid Academia Europaea
Prof. dr. Petra Hendriks, hoogleraar Semantiek en Cognitie aan de Faculteit der Letteren en directeur van het Center for Language and Cognition Groningen (CLCG), is verkozen tot lid van de prestigieuze Academia Europaea.
-
01 mei 2025
AI en vrijheid van meningsuiting
Zaterdag 3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Een dag om ons bewust te zijn van het belang van persvrijheid en van onze plicht om die vrijheid van meningsuiting te respecteren en te beschermen. Die bewustwording is geen overbodige luxe...