Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid
Header image Rechtsgeleerdheid

Rechtsgeleerdheid

Ben jij iemand die altijd als eerste opstaat om voor gerechtigheid te pleiten? Ben je gefascineerd door de complexiteit van wetten en regels? Dan is rechtsgeleerdheid misschien wel iets voor jou!

Hoe stel je een waterdicht huurcontract op? Welke straf verdient een moordenaar? Welke gegevens mag je eigenlijk online delen? Wat gebeurt er bij een echtscheiding? Bij het oplossen van dit soort vragen wordt vaak een jurist ingeschakeld. Als student Rechtsgeleerdheid word je hiervoor opgeleid.

Je leert om zelfstandig met het recht om te kunnen gaan en hoe je het recht in de praktijk toepast. En die praktijk is enorm veelzijdig. Het recht is namelijk overal. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, zie je overal om je heen dingen gebeuren waar het recht een rol bij speelt. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een bericht op social media, het uitbrengen van je stem bij de verkiezingen of als je (niet) stopt voor het rode stoplicht.

Aan het eind van je eerste jaar krijg je de kans om je eigen weg te kiezen. Hierbij kies je uit één van de zes afstudeerrichtingen:

Na het afronden van deze opleiding kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.

Het eerste jaar van onze bacheloropleiding bieden we, naast Groningen, ook aan in Leeuwarden bij de RUG/Campus Fryslân. Hier worden exact dezelfde vakken gegeven als in Groningen. Gemiddeld studeren zo'n 40 studenten in Leeuwarden.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLB in Rechtsgeleerdheid
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50700
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?

Met de Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid word jij dé alleskunner op juridisch gebied, met kennis van privaatrecht, strafrecht, staatsrecht, bestuursrecht, Europees recht en internationaal recht. De brede kennis en de vele vaardigheden die je met deze studie opdoet, zijn van groot belang voor je carrière na de studie. Met deze opleiding staan alle juridische beroepen voor je open, waaronder de togaberoepen (advocatuur, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht).

In je derde jaar volg je de Studentenrechtbank. Tijdens de Studentenrechtbank kruip je in de huid van rechter of procespartij en breng je jouw juridische vaardigheden in de praktijk. Zo schrijf je bijvoorbeeld een pleidooi of een vonnis en volg je een communicatietraining. Het hoogtepunt hiervan is de eindzitting, die plaatsvindt in de oude zittingszaal in Groningen. Hier presenteer je jouw casus voor publiek (ook jouw familie en vrienden zijn van harte welkom) en word je beoordeeld door een jury uit de praktijk.

Programma

In het eerste jaar van de Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid maak je kennis met de hoofdgebieden van het recht zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht. Een studiejaar bestaat uit vier onderwijsblokken. Per blok volg je twee vakken tegelijkertijd gedurende een collegeperiode van zeven weken. Daarna volgt een korte tentamenperiode. Je krijgt ongeveer 20 uur college per week. De overige tijd besteed je aan het zelfstandig bestuderen van de stof en het voorbereiden van opdrachten.

De vakken die je in het eerste studiejaar volgt zijn: Algemene Rechtswetenschap, Rechtsgeschiedenis, Staatsrecht, Bestuursrecht, Burgerlijke Recht, Strafrecht en Juridische Onderzoeksvaardigheden.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Algemene Rechtswetenschap 1 (10 EC)
Rechtsgeschiedenis 1 (5 EC)
Algemene Rechtswetenschap 2 (10 EC)
Staatsrecht 1 (5 EC)
Bestuursrecht 1 (5 EC)
Burgerlijk Recht 1 (10 EC)
Juridische Onderzoeksvaardigheden 1 (5 EC)
Strafrecht 1 (10 EC)

Het studieprogramma tijdens het tweede en derde studiejaar is afhankelijk van de door jou gekozen afstudeerrichting.

Het studieprogramma tijdens het tweede en derde studiejaar is afhankelijk van de door jou gekozen afstudeerrichting.

Studielast

Gemiddeld 20 uur college en zelfstudie per week

Je krijgt ongeveer 20 uur college per week. De overige tijd besteed je aan het zelfstandig bestuderen van de stof en het voorbereiden van opdrachten.

Het jaar bestaat uit vier onderwijsblokken. Per blok volg je twee vakken tegelijkertijd gedurende een collegeperiode van zeven weken. Daarna volgt een korte tentamenperiode. In de eerste twee jaar van de opleiding kun je vaak bonuspunten verdienen met het goed voorbereiden van wekelijkse opdrachten.

Curriculum

De Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar. In die tijd leer je problemen en vragen te analyseren en het recht daar adequaat op toe te passen. Het eerste jaar legt de basis en heeft een oriënterend karakter. Je maakt kennis met hoofdvakken zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht.

Aan het eind van je eerste jaar krijg je de kans om je eigen weg te kiezen. Hierbij kies je uit één van de zes afstudeerrichtingen:

Na het afronden van deze opleiding kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.
Programma-opties
Honours College (honoursprogramma)

Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.

Dat doe je door het volgen van een extra(honours)programma van 45 studiepunten naast je reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten, en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert.

Meer informatie over deze optie

Fiscaal Recht (specialisatie)
Internationaal en Europees Recht (specialisatie)

Wil jij een loopbaan in óf buiten Nederland? Wil jij werken aan vraagstukken binnen het Nederlandse recht én in grensoverschrijdende context? Met deze afstudeerrichting kun je beide kanten op!

Internationaal publiekrecht en Europees recht zijn, afzonderlijk of in combinatie, een goede voorbereiding voor een loopbaan in of buiten Nederland. Een loopbaan waarin je niet alleen werkt aan vraagstukken binnen de Nederlandse rechtsorde, maar juist ook in een grensoverschrijdende context. Het kan hierbij gaan om de toepassing van Europees recht of internationaal recht binnen Nederland, de ontwikkeling en toepassing van het Europese recht in de Europese Unie of de ontwikkeling en toepassing van recht dat op wereldschaal geldt.Je kunt dit doen in veel verschillende rollen, bijvoorbeeld als:* advocaat in Nederland die zich bezighoudt met vreemdelingenrecht of met mensenrechten;* bedrijfsjurist die geconfronteerd wordt met Europese regelgeving;* medewerker op een ministerie waar Europese regelingen omgezet moeten worden in Nederlands recht;* vertegenwoordiger van Nederland in internationale onderhandelingen over nieuwe verdragen;* medewerker van een internationale organisatie zoals de Europese Unie of de Verenigde Naties.Deze specialisatie verbreedt je mogelijkheden, maar houdt ook alle opties open voor carrières waarvoor het civiel effect een vereiste is. De internationale en Europese dimensie van het recht staat centraal zonder je loopbaanmogelijkheden als jurist in Nederland te beperken. Nederland én de wereld zijn je werkterrein!

Meer informatie over deze optie

Nederlands Recht (specialisatie)
IT-Recht (specialisatie)

Digitalisering, zoals bijvoorbeeld de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, vormt de samenleving en de manier waarop wij met elkaar omgaan..

Daarom vraagt de maatschappij om juristen met verstand van recht én IT.Als je belangstelling hebt voor het recht en je beseft dat een jurist kennis moet hebben van de specifieke vraagstukken rondom informatietechnologie en het recht, dan is de afstudeerrichting IT-recht binnen de Bachelor Rechtsgeleerdheid echt iets voor jou! Het is geen technische studie, maar een juridische studie waar een zeer goede arbeidsmarkt voor is.De studie duurt 3 jaar. In deze 3 jaar word je opgeleid tot jurist. Je krijgt onderwijs in alle hoofdgebieden van het recht en daarnaast in vakken op het gebied van IT-recht. Denk hierbij aan het oplossen van juridische puzzels rondom kunstmatige intelligentie, of vraagstukken over online platformen, gebruik van data, auteursrecht, online aankopen en cybercrime. Ook komen de grondrechten als privacy en vrijheid van meningsuiting op het internet uitgebreid aan de orde.En na het behalen van je bachelor liggen er tal van mogelijkheden op je te wachten. Ga je voor de masteropleiding IT-recht, kies je voor een van de andere masters als bijvoorbeeld privaatrecht, strafrecht of ondernemingsrecht, of kies je voor de spannende wereld van onderzoek? De keuze is aan jou!

Meer informatie over deze optie

Notarieel Recht (specialisatie)

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is aanbevolen
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

  • VWO Natuur & Techniek
  • VWO Natuur & Gezondheid
  • VWO Economie & Maatschappij
  • VWO Cultuur & Maatschappij
  • HBO propedeuse

    HBO-propedeuse geeft met ingang van 1 september 2015 aan de RUG niet meer automatisch toegang tot deze studie. HBO propedeuses die toegang bieden tot de bachelor Rechtsgeleerdheid zijn: HBO SJD en HBO Rechten. Overige HBO propedeuses geven geen toegang tot deze bacheloropleiding.

  • academische propedeuse

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt een studiekeuzecheck. Deelname is optioneel. Het advies is niet bindend.

Toelichting

Matching is een laatste check van je studiekeuze waarna je definitief besluit of de studie wel leuk en interessant genoeg is en of jij bij de studie past. Alle aankomende studenten hebben recht op deelname aan matchingsactiviteiten.

Als je je voor het eerste jaar van een opleiding, moet je dit uiterlijk op 1 mei doen. Dit is wettelijk vastgelegd. Vervolgens heb je recht op een zogeheten matchingsactiviteit. Bij zo'n activiteit check je of jij en de studie bij elkaar passen. Elke opleiding doet de matching een beetje anders. Je krijgt vanzelf bericht en uitleg als je je hebt aangemeld via Studielink.

Aanmeldingsprocedure

Het volledige proces van aanmelding-matching-toelating kan best wat ingewikkeld zijn. Je wordt overladen met informatie en berichten, van Studielink, de universiteit en de faculteit (opleiding). Om jou daarin te ondersteunen hebben we 9 stappen uitgewerkt. Volg je alle stappen nauwkeurig, dan weet je zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om toegelaten te kunnen worden tot je nieuwe studie! Je vindt de 9 stappen op onze website: www.rug.nl/rechten/matching.

Het volledige proces van aanmelding-matching-toelating kan best wat ingewikkeld zijn. Je wordt overladen met informatie en berichten, van Studielink, de universiteit en de faculteit (opleiding). Om jou daarin te ondersteunen hebben we 9 stappen uitgewerkt. Volg je alle stappen nauwkeurig, dan weet je zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om toegelaten te kunnen worden tot je nieuwe studie! Je vindt de 9 stappen op onze website: www.rug.nl/rechten/matching.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Vrijwel alle studenten Rechtsgeleerdheid volgen na de bachelor een eenjarige masteropleiding. Daarna zijn ze volwaardig jurist en vindt de overgrote meerderheid (meer dan 90%) een baan als jurist. De rest vindt werk in beroepen als financieel management, consultant of beleidsmedewerker.

Arbeidsmarkt

Rechtsgeleerdheid maakt van jou een allround jurist. Met deze opleiding staan alle juridische beroepen voor je open. Je kunt zowel advocaat, rechter of officier van justitie worden, maar ook terechtkomen in het bedrijfsleven of bij de overheid. Als jurist kun je ook een adviserende, leidinggevende of administratieve functie krijgen in het bank- en verzekeringswezen.

Wil je meer weten over jouw kansen op de arbeidsmarkt? Lees dan verder over het onderzoek dat wij hebben verricht naar het werkveld van afgestudeerde studenten (alumni) aan onze faculteit.

Potentiële beroepen

  • Togaberoepen (o.a. advocaat)
  • Notaris
  • Belastingadviseur
  • Juridische functie in het bedrijfsleven
  • Juridische functie bij de overheid
Onderzoek

Onderzoek Faculteit Rechtsgeleerdheid

Het onderzoek van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen is ondergebracht in het Centre for Law and Governance, waarin alle vakgroepen participeren. Waar mogelijk zullen de docenten het onderzoek betrekken bij de inhoud van de afzonderlijke vakken, bij de onderzoeksvakken in het 1e en 2e jaar en bij het bachelor afsluitende onderdeel.

Onderzoekers in beeld:

Prof. Bjorn Hoops

Prof. Heinrich Winter

Prof. Jeanne Mifsud Bonnici

Testimonial prof. Michel Vols (adjunct hoogleraar openbare-orde recht)
Onderwijs en onderzoek zijn nauw met elkaar verbonden. Mijn onderzoek richt zich op de aanpak van overlast en verstoringen van de openbare orde. Veel van de vragen die tijdens mijn colleges worden behandeld, ontleen ik aan mijn onderzoek. Wanneer kunnen huurders uit hun woning worden gezet? Wanneer is de burgemeester bevoegd om een drugspand dicht te timmeren? In hoeverre worden grondrechten (denk aan privacy en het huisrecht) beperkt? Tijdens college maken studenten zo kennis met de laatste maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Open Dagdiverse locatiesMeer informatie

Contact

Kennisbank Rechten

In de Kennisbank Rechten vind je alle praktische informatie over ons onderwijs. Hierbij kun je denken aan college- en tentamenroosters, de jaarindeling, studieonderdelen, bijvakken en minoren en informatie over het intekenen voor vakken en werkgroepen. Maar ook aan informatie over studeren met een functiebeperking en contactinformatie van onze studieadviseurs en de examencommissie.

Wil jij meer weten over hoe het onderwijs bij ons is georganiseerd? Neem dan een kijkje in onze Kennisbank Rechten.

Lees meer

Nederlands- of Engelstalige bachelor?

Naast de Nederlandstalige bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid kun je ook kiezen voor de Engelstalige bacheloropleiding International and European Law. Het is belangrijk om te weten dat je je tijdens de Engelstalige bachelor niet zult verdiepen in het Nederlandse recht. Deze opleiding voldoet daarmee niet aan de vereisten voor civiel effect, en je kunt na deze studie dan ook geen togaberoepen uitoefenen.

Wil je uiteindelijk gaan werken als advocaat in een internationale setting, dan kies je dus voor de Nederlandstalige bachelor Rechtsgeleerdheid, die wel voldoet aan de vereisten voor civiel effect. De Engelstalige bachelor IEL geeft je vooral een sterke basis om te groeien naar een internationale functie van juridisch adviseur. Omdat deze opleiding volledig Engelstalig is, wordt IEL vooral gekozen door buitenlandse studenten. Een half jaar studeren in het buitenland is verplicht.

Lees meer

Studieverenigingen

JFV

Juridische faculteitsvereniging
https://www.jfvgroningen.nl
Lees meer
Studentprofiel

De Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid is een brede opleiding en daarom aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Studenten met een alfa, gamma of bèta profiel zijn te vinden op de rechtenfaculteit. Wel is gebleken dat succesvolle rechtenstudenten een goed analytisch vermogen hebben, niet terugschrikken voor het bestuderen van juridische teksten en een goede studiediscipline hebben om zelfstandig te studeren.

(Bindend) studieadvies
  • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS (deeltijd: 20 ECTS) hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is). Meer informatie: https://www.rug.nl/education/bachelor/nederlandse-studenten/studiekeuze-en-voorlichting/bsa

Studiebegeleiding

In je eerste studiejaar werk je samen in studiestartgroepen. De studiestartgroep is een mentorsysteem waarbij een kleine groep eerstejaarsstudenten wekelijks wordt begeleid door een ouderejaars student, die je op weg helpt bij het studeren.

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.

Aansluitende master programma's