Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university
Header image Tax Law
Bachelor - full-time

Tax Law

Een eigen huis, een bijbaan, een kleine aankoop? Belastingen spelen overal een rol. Als je het leuk vindt om mensen en bedrijven hierbij te begeleiden en te adviseren, dan is fiscaal recht echt wat voor jou.

Tijdens de afstudeerrichting Fiscaal recht binnen onze bachelor Rechtsgeleerdheid leer je met behulp van je fiscale wetboek fiscale problemen op te lossen. Het uitdagende van fiscaal recht is dat niet voor alle vraagstukken in de belastingwet een pasklare oplossing wordt gegeven. Daarom wordt ook buiten het wetboek om  regelgeving ontwikkeld, bijvoorbeeld door de rechter of via besluiten van de staatssecretaris van Financi ën . Daarnaast kijken we of de huidige belastingwetgeving goed in elkaar zit. Zijn de regels duidelijk en komen ze niet in conflict met andere regelgeving? 

In het eerste studiejaar volg je, net als alle andere rechtenstudenten, inleidende vakken in het recht. Je kiest deze afstudeerrichting dus pas vanaf het tweede studiejaar. Vanaf dan volg je voornamelijk fiscaalrechtelijke vakken. Je begint met een inleidend vak in het belastingrecht. In de vervolgvakken komen de Nederlandse belastingwetten stuk voor stuk aan de orde. Ook is er aandacht voor het internationaal belastingrecht en voor de onderzoeksvaardigheden. Ten slotte worden een aantal niet-fiscale vakken uit het eerste jaar verder uitgediept en krijg je Europees recht en ondernemingsrecht. Je sluit de bachelorrichting af met de studentenrechtbank waarin alle kennis en vaardigheden samen komen.

Na de bachelorfase kun je doorstromen naar de master Fiscaal Recht.

Read more

Student profile

Je bent nieuwsgierig, sociaal, vindingrijk, en taalkundig sterk. Enig gevoel voor cijfers komt ook van pas. Fiscaal juristen vormen een bijzondere groep juristen. Zij leren de fiscale regels niet alleen toe te passen op complexe situaties, maar zijn ook geïnteresseerd in de achtergrond van de fiscale regelgeving. Zij zien dwarsverbanden met andere rechtsgebieden en hebben economisch inzicht. Zij staan open voor mensen en begeleiden hen bij nationale en internationale fiscale vraagstukken.

Facts & Figures

Degree
LLB in Law
Croho code
50700
Course type
Bachelor
Language of instruction
Dutch (100%)
Duration
36 months (180 ECTS)
Start
SeptemberSeptember
Programme form
full-time
Faculty
Law
Studie in Cijfers