Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university
Header image Fiscaal Recht
Bachelor - voltijd

Fiscaal Recht

Een eigen huis, een eigen onderneming, een auto kopen. Belastingen spelen overal een rol. Lijkt het jou leuk om mensen en bedrijven hierbij te begeleiden en te adviseren? Dan past fiscaal recht bij jou.

Tijdens de afstudeerrichting Fiscaal recht binnen onze bachelor Rechtsgeleerdheid leer je met behulp van je fiscale wetboek nationale en internationale fiscale vraagstukken te beantwoorden, bijvoorbeeld: 'wat gebeurt er als ik in het buitenland ga werken?'. Het uitdagende van fiscaal recht is dat niet voor alle vraagstukken in de belastingwet een pasklare oplossing wordt gegeven. Daarom wordt ook buiten het wetboek om regelgeving ontwikkeld, bijvoorbeeld door de rechter of via besluiten van de staatssecretaris van Financiën. Daarnaast kijken we of de huidige belastingwetgeving goed in elkaar zit. Zijn de regels duidelijk en komen ze niet in conflict met andere regelgeving?

In het eerste studiejaar volg je, net als alle andere rechtenstudenten, inleidende vakken in het recht. Je kiest deze afstudeerrichting dus pas vanaf het tweede studiejaar. Vanaf dan volg je voornamelijk fiscaalrechtelijke vakken. Je begint met een inleidend vak in het belastingrecht. In de vervolgvakken komen de Nederlandse belastingwetten stuk voor stuk aan de orde. Ook is er aandacht voor het internationaal belastingrecht en voor je onderzoeksvaardigheden. Ten slotte worden een aantal niet-fiscale vakken uit het eerste jaar verder uitgediept. Je krijgt bijvoorbeeld Europees recht en ondernemingsrecht. Je sluit de bachelorrichting af met de studentenrechtbank waarin alle kennis en vaardigheden samen komen en je in de rol treedt van inspecteur, belastingadviseur of rechter.

Na het afronden van je bachelor kun je doorstromen naar de master Fiscaal Recht.

Lees meer

Studentprofiel

Je bent nieuwsgierig, sociaal, vindingrijk, en taalkundig sterk. Enig gevoel voor cijfers komt ook van pas. Fiscaal juristen vormen een bijzondere groep juristen. Zij leren de fiscale regels niet alleen toe te passen op complexe situaties, maar zijn ook geïnteresseerd in de achtergrond van de fiscale regelgeving. Zij zien dwarsverbanden met andere rechtsgebieden en hebben economisch inzicht. Zij staan open voor mensen en begeleiden hen bij nationale en internationale fiscale vraagstukken.

 • Testimonial van Nino Jouby

  Student Nino: Wat je ook koopt of doet, overal betaal je belasting

  Nino JoubyLees verder
 • Testimonial van Gohar Karapetian

  Alumnus Gohar Karapetian: interdisciplinaire benadering van vraagstukken

  Gohar KarapetianLees verder
 • Testimonial van Nino Jouby

  Student Nino: Wat je ook koopt of doet, overal betaal je belasting

  Nino JoubyLees verder
 • Testimonial van Nino Jouby

  Student Nino: Wat je ook koopt of doet, overal betaal je belasting

  Nino JoubyLees verder

Feiten & Cijfers

Titel/Graad
LLB in Rechtsgeleerdheid
Croho code
50700
Type opleiding
Bachelor
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Start
SeptemberSeptember
Vorm
voltijd
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Studie in Cijfers