Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Socioeconomic inequalities in work and health

Promotie:Dhr. S.K.R. (Sander) van Zon
Wanneer:15 november 2017
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. S.A. (Menno) Reijneveld, prof. dr. U. (Ute) Bultmann
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Socioeconomic inequalities in work and health

Sociaaleconomische verschillen in werk en gezondheid variëren tussen leeftijdsgroepen

Dit proefschrift laat zien dat de aanwezigheid en grootte van sociaaleconomische verschillen in werk en gezondheid varieert tussen leeftijdsgroepen. Hetzelfde geldt voor de interactie tussen een laag opleidingsniveau en een slechte gezondheid wat betreft werkstatus. Beleid gericht op het verkleinen van sociaaleconomische ongelijkheden dient dus leeftijdsspecifiek te zijn.

Op basis van gegevens uit de Verenigde Staten laat het proefschrift verder zien dat mensen met een lage sociaaleconomische positie een grotere achteruitgang van functionele gezondheid ervaren vóór het met pensioen gaan. Een naar sociaaleconomische positie gedifferentieerd pensioenbeleid is wellicht nodig om het werkleven van de algemene bevolking duurzaam te verlengen.

Verder vonden we dat een lage sociaaleconomische positie en een transgenerationele belasting voor type 2 diabetes elkaars effect versterken wat betreft de prevalentie van de ziekte. Hierbij lijkt familiegeschiedenis een betere indicator te zijn dan een genetische risico score. Preventie van type 2 diabetes zou dus gericht kunnen worden op mensen met een lage sociaaleconomische positie en een familiegeschiedenis van de ziekte. Het adresseren van een lage sociaaleconomische positie moet een belangrijk speerpunt zijn in overheidsbeleid om ongunstige uitkomsten in werk en gezondheid te voorkomen. Daarbij dient rekening te worden gehouden met leeftijd en transgenerationale belasting om de meest kwetsbare individuen te bereiken.

Tevens laat dit proefschrift zien dat de deelname aan biobankstudies in de algemene bevolking het hoogst is voor studies met een proactief beleid ten aanzien van werving en metingen. Dit inzicht kan toekomstige studies helpen bij het behalen van maximaal rendement voor geïnvesteerde middelen en kan vervolgens bijdragen aan onderzoek naar sociaaleconomische gezondheidsverschillen over de levensloop.