Skip to ContentSkip to Navigation
University museumPart of University of Groningen

University museum

University Museum Exhibitions

Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition

poster-nobel-science

26 januari tot 29 mei 2017

De Nobelprijs van Ben Feringa staat niet op zichzelf. Veel wetenschappers uit de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen deden onderzoek dat een Nobelprijs had kúnnen krijgen. Soms waren ze hun tijd zelfs zo ver vooruit, dat anderen uiteindelijk beloond werden voor ontdekkingen die zij al eerder deden.

De tentoonstelling Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition haalt die – vaak vergeten -onderzoekers voor het voetlicht en plaatst ze naast de ‘Nobel Science’ van Ben Feringa.

Van 'knutselende rector' tot kunstnier van een bommenwerper

Nobel Science brengt diverse vergeten onderzoekers weer in herinnering. Denk aan de ‘knutselende rector’ Jacobus Laurentius Sirks, die al in 1893 een microscoop ontwierp volgens dezelfde principes als die van de microscoop waarvoor Frits Zernike in 1953 werd bekroond. Of Hermanus Haga die het golfkarakter van röntgenstraling in 1899 bewees, dertien jaar voor Max von Laue dat deed - en de Nobelprijs kreeg. En wat te denken van Willem Kolff die van een bommenwerper en een T-Ford de eerste kunstnier knutselde?

Feringa

Natuurlijk is er volop aandacht voor Ben Feringa zelf. Wat houdt zijn onderzoek naar nanomotoren eigenlijk in? Hoe maak je een molecuul dat je niet eens kunt zien? En hoe gaat het straks verder met de ‘Groningen tradition’ waarin fundamenteel onderzoek wordt gekoppeld aan praktische toepassingen?

egids-nobelscience-2017

Gids bij de tentoonstelling

Wilt u meer weten over deze (bijna) Nobelprijswinnaars en andere inspirerende wetenschappers? Een aantal bijzondere verhalen over Groningse uitvinders is in deze extra online gids bij elkaar gebracht:

Laatst gewijzigd:30 oktober 2019 10:33
printView this page in: English