Skip to ContentSkip to Navigation
University museumPart of University of Groningen

University museum

Plan your visit

Expositie over vrijdenker en humanist Leo Polak (1880-1941)

25 februari 2015
poster-polak

Leo Polak leeft in onze dagen vooral voort door zijn tragische dood. Al vóór de jodenvervolgingen werd de Groninger hoogleraar in de wijsbegeerte als politiek delinquent opgepakt, nadat de toenmalige rector van de Groningse Universiteit een brief van Polak met een anti-Duitse passage aan de bezetter had overhandigd. In december 1941 stierf Polak in Sachsenhausen.

Polak was een vurig pleitbezorger van de open samenleving en een van de peetvaders van het Nederlandse humanisme. Op zijn leven wordt nieuw licht geworpen door recent onderzoek. Het onlangs beschikbaar komen van zijn dagboeken, die hij veertig jaren lang bijhield, is daarbij één van de interessantste nieuwe bronnen. In de expositie wordt aan de hand van zijn dagboeken, brieven en beeldmateriaal nieuw licht geworpen op Polaks leven en op zijn ontwikkeling als jurist, filosoof, vrijdenker, onderwijshervormer, antifascist en verdediger van het vrije woord.

Deze expositie wordt georganiseerd in het kader van een congres over Leo Polak, dat plaatsvindt op 12 en 13 maart 2015. Meer informatie over het congres.

Op woensdag 18 maart 2015 organiseert Studium Generale Groningen een lezing over leven en werk van Leo Polak. Meer informatie: sggroningen.nl

Laatst gewijzigd:24 september 2021 15:39

Meer nieuws