Skip to ContentSkip to Navigation
University museum
University Museum Plan your visit

Vijf wetenschapsmusea lanceren website 'Vind het uit!'

31 januari 2024

Vijf vooraanstaande wetenschapsmusea slaan de handen ineen en presenteren voor het eerst in Nederland een gezamenlijke digitale collectie

De wetenschapsmusea NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave, Teylers Museum, en de Universiteitsmusea Utrecht en Groningen, hebben de handen ineen geslagen en presenteren trots een primeur voor Nederland: een gezamenlijke digitale collectie op het inspiratieplatform "Vind het uit!".

Het platform, dat op 26 januari 2024 live is gegaan, is het resultaat van een meerjarig samenwerkingsproject. Op het nieuwe inspiratieplatform Vind het uit! zijn de belangrijkste uitvindingen op het gebied van energie te vinden. Duizend objecten, van de 17e eeuw tot nu, afkomstig uit de collecties van de vijf musea.

Vind het uit! nodigt studenten en jonge redacteuren uit om vanuit hun studierichting en persoonlijke interesse oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken te bedenken, geïnspireerd door uitvindingen van toen. Dit presenteren ze op het platform als zogenaamde stories, een knipoog naar Instagram Stories. Zo kan een uitvinding van eeuwen geleden ineens ontzettend relevant zijn.

Zoals de ontdekking van Jill den Boer, student aan de Vrije Universiteit, Ecologie en Evolutie: "De uitvinding van de muntgasmeter (begin 19e eeuw) blijkt een prima oplossing om energiegebruik te beperken, ook voor in de toekomst."

De unieke samenwerking tussen de musea wordt technisch ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), die de collecties vanuit verschillende systemen direct ontsluit voor het publiek. Arjen de Zeeuw, directeur Kennis en Advies RCE, benadrukt het belang van het project: “Het project Vind het uit! is een belangrijke proeftuin voor toekomstige ontwikkelingen rond collectie Nederland, zowel op technisch gebied, als door de ontwikkeling van een meer publieksvriendelijke interface.”

De betrokken musea hebben de ambitie om in de toekomst structurele samenwerkingsverbanden met onderwijsinstellingen te ontwikkelen en de collecties van andere themagebieden zoals klimaat, informatietechnologie en biotechnologie te ontsluiten op Vind het uit!.

Dit innovatieve project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Mondriaan Fonds, samen met de eigen bijdragen van de musea en de technische ondersteuning door de RCE. We nodigen je uit om de website te verkennen en je te laten inspireren door de verhalen, beelden, blogs, films en meer op www.vindhetuit.nl.

Laatst gewijzigd:31 januari 2024 11:36

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!