Skip to ContentSkip to Navigation
University museum
University Museum Exhibitions Previous 2002

Een drukte van belang. Werk van Groningse drukkers en uitgevers

18 mei t/m 23 mei 2002
Tentoonstellingsafiche
Tentoonstelling van het werk van Groningse drukkers en uitgevers in het kader van de manifestatie ‘De magie van het boek’.

 

Op de tentoonstelling "Een drukte van belang. Werk van Groningse drukkers en uitgevers" is een keuze uit 400 jaar Gronings drukwerk te zien. Het gaat om bijzonder, historisch en curieus gedrukt materiaal uit en over Groningen, afkomstig van de Universiteitsbibliotheek Groningen en de Groninger Archieven. De expositie is te zien van 18 mei t/m 23 juni 2002 en wordt georganiseerd in het kader van de manifestatie "De Magie van het Boek in Groningen".

Vierhonderd jaar

In 1597 vestigde zich de eerste drukker in de stad Groningen. Rond 1900 was de stad een centrum van drukkerij binnen Nederland, vooral op het gebied van boeken voor onderwijs en wetenschap en voor het drukken van kranten. De afgelopen vierhonderd jaar waren er vele drukkers actief, vaak ook als uitgevers en boekhandelaren. Zij verzorgden informatie voor de hele bevolking in de meest uiteenlopende vormen: van reclamedrukwerk tot telefoonboeken, van overheidspublicaties tot schoolboeken en van gelegenheidstoneelstukken tot plaatjesalbums van de firma Niemeijer.

Ot en Sien

Groningse drukkers en uitgevers genieten een landelijke bekendheid. Wie kent niet de door Jetses geïllustreerde boekjes over Ot en Sien, uitgegeven door Wolters-Noordhoff? Zij drukten echter ook voor Groningers, over Groningen en in het Gronings. Juist voor de geschiedenis van stad en provincie is hun werk van blijvende betekenis. Zo kunnen we nu nog lezen wat er bijvoorbeeld in 1743 in Groningen gebeurde dankzij de bewaarde kranten en almanakken. Behalve schoolboeken, kranten en almanakken laat feestdrukwerk, reclamedrukwerk en marginaal drukwerk zien hoe verrassend en mooi er door Groninger drukkers gedrukt is. Dat er zoveel drukwerk de eeuwen heeft overleefd, is te danken aan de zorg waarmee het is bewaard. Op de tentoonstelling wordt dan ook aandacht besteed aan de technische kant van boeken: het conserveren en het boekbinden.

Laatst gewijzigd:29 maart 2023 12:05