Expertisecentrum HealthwiseOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Expertisecentrum HealthwiseEventsSymposia

UMCG/Healthwise/Aletta Jacobs School of Public Health Symposium

Waardegedreven zorg in de praktijk

Internationaal heeft het concept Value-Based Health Care veel belangstelling gekregen en ook in Nederland is een beweging van klinisch leiders, managers, bestuurders en wetenschappers ontstaan die waardegedreven zorg in de praktijk vorm wil geven. De ambitie is groot: betere zorguitkomsten tegen lagere kosten. De manier waarop? Door goede regionale samenwerking die bijdraagt aan het leveren van de juiste zorg op de juiste plaats, door effectief gebruik van zorgdata ten behoeve van lerende organisaties en door meer samen met patiënten te beslissen over de opties in hun behandeling.

Tijdens dit symposium van UMCG, Healthwise en de Aletta Jacobs School of Public Health op 10 januari 2019 deelden gerenommeerde sprekers uit de zorg hun ervaringen en visie omtrent het onderwerp Value-Based Health Care.

Waardegedreven zorg

Kees Ahaus

Kees Ahaus begon de middag met een presentatie over zijn onderzoek over wat waardegedreven zorg eigenlijk behelst. Vervolgens stond Ahaus stil bij drie valkuilen in waardegedreven zorg.

Bekijk hier de PowerPoint presentatie van Kees Ahaus terug.

Lees hier Kees Ahaus zijn blog over de valkuilen in waardegedreven zorg

Keynotes

De eerste keynote van de dag werd gegeven door Geert van den Enden en Mariëlle Bartholomeus. De Algemeen Directeur en Medisch Directeur spraken over de toekomstbestendige zorg van Bernhoven.

De tweede keynote werd gegeven door Arnold van Halteren van het Zorginstituut, waar ze bezig zijn met uitkomstmeting, zodat ze naast de kosten ook inzicht krijgen in de opbrengsten.

Stromen

Naast de plenaire presentaties van de dag waren er drie stromen waaruit de deelnemers konden kiezen. Via de links hieronder kunt u de PowerPoint presentaties terugzien.

Stroom 1: Presentaties door de klinische leiders van de proeftuinen waardegedreven zorg

• Hartzorg (Michiel Rienstra). Klik hier voor de presentatie.
  • Niertransplantatie (Stefan Berger). Klik hier voor de presentatie.
  • CVA-zorg (Gert-Jan Luickx). Klik hier voor de presentatie.
  • Longoncologie (Harry Groen). Klik hier voor de presentatie.

Stroom 2: Data as an asset: Presentaties over de mogelijkheden die de Geras-cohortstudies bieden

• Groningen Spine Cohort (Michiel Reneman). Klik hier voor de presentatie.
  • Seniorlines (Sophia de Rooij).
  • OncolifeS (Truuske de Bock). Klik hier voor de presentatie.
  • NeoLifeS (Arie Bos, Elianne Vrijlandt). Klik hier voor de presentatie.
  • Cardiolines (Pim van der Harst).

Stroom 3: Perspectief van de patiënt: Presentaties over de implementatie van PROMs in de spreekkamer en samen beslissen

• Patient reported outcome measures (Wim Sipma). Klik hier voor de presentatie.
  • Multidisciplinaire besluitvorming bij oudere oncologische patiënten (Suzanne Festen en Pauline de Graeff). Klik hier voor de presentatie.

Laatst gewijzigd:17 januari 2019 15:26
Volg ons optwitter linkedin