Modeling variability and integration of architectural patterns
Promotie: dhr. A.W. Kamal, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Modeling variability and integration of architectural patterns
Promotor(s): prof.dr. P. Avgeriou
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Systematisch programmeerproblemen oplossen
Software-programmeurs maken bij hun ontwerpen vaak gebruik van architectuurpatronen. Voor passende oplossingen moeten die patronen gemodelleerd worden in verschillende vormen of varianten. Ahmad Kamal verrichtte onderzoek naar de mogelijkheden om meer systematiek in deze manier werken aan te brengen.
Een uitdagende taak, want de variabiliteit van architectuurpatronen is groot. Bovendien is het in de praktijk vaak nodig om meerdere patronen te integreren. In zijn onderzoek tracht Kamal het probleem van de variabiliteit te verkleinen door de patronen te categoriseren. Het integratieprobleem pakt hij aan met een relatieset waarin de effectiviteit van de integratie wordt aangeven.
Ahmad Kamal (Pakistan, 1979) studeerde Software Engineering aan het Blekinge Institute of Technology (Zweden). Het onderzoek werd uitgevoerd aan de afdeling Mathematics and Computer Science van de RUG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:03 |
Meer nieuws
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...
-
14 mei 2025
Donker Zernike Dag – Ontdek de effecten van Lichtvervuiling
Op zaterdagmiddag 24 mei 2025 organiseert de Zernike Campus voor het eerst de Donker Zernike Dag, in samenwerking met het Interreg North Sea-project Darker Sky. Dit evenement is bedoeld om bewustwording te creëren over de toenemende lichtvervuiling...
-
13 mei 2025
PFAS: de forever chemicals afbreken
PFAS stapelt zich op in het milieu en is schadelijk voor mens en dier. Biochemicus Clemens Mayer en promovenda Suzanne Jansen werken aan enzymen die PFAS kunnen afbreken.