Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

Nieuwe editie TechTalks050 op 1 juni: Onder de zuidelijke ringweg

17 mei 2021

Het CIT organiseert samen met het Forum Groningen een nieuwe editie TechTalks050 over de zuidelijke ringweg die deels door de Hondsrug loopt. Dit is geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied. De techtalk is voor iedereen die geïnteresseerd is in geologische informatietechnologie en de technologieën die gebruikt worden bij de aanleg van Ring Zuid.

  • Wanneer: Dinsdag 1 juni 2021 | 20.00 - 21.45 uur
  • Sprekers: Erik Meijles (RUG) en Jeroen Reessink (Aanpak Ring Zuid)
  • Host: Rianne van Diedenhoven (5Groningen)
  • Taalvoering: Nederlands

De techtalk is gratis online te volgen via het platform van Forum Groningen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Tijdens de avond is er voldoende mogelijkheid voor interactie en het stellen van vragen tijdens de Q&A en de paneldiscussie.

Onder de zuidelijke ringweg

Een deel van de zuidelijke ringweg rond Groningen wordt verdiept aangelegd. Dit deel gaat dwars door de Hondsrug, die ontstaan is in de voorlaatste ijstijd en daardoor geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied. Verschillende grondsoorten, van zwerfkeien tot zandbanken en kleilagen. Het grootste deel zie je echter niet aan het grondoppervlak. Welke (IT-)technologieën gebruiken onderzoekers om deze ondergrond in beeld te brengen en welke kennis levert dat op?

Over de sprekers

Erik Meijles

Erik Meijles is onderzoeker bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en expert van de ondiepe ondergrond. Hij laat zien wat de mogelijkheden zijn van geologische informatietechnologie, waar je deze zelf kunt vinden en hoe deze informatie inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis en complexe opbouw van de bodem.

Jeroen Reessink

Jeroen Reessink is als clustermanager bij Aanpak Ring Zuid nauw betrokken bij de aanleg van de Verdiepte Ligging. Hij vertelt over de technologieën die worden gebruikt voor een veilige en beheerste realisatie van deze 1,2 km lange constructie dwars door de Stad en de Hondsrug.

Laatst gewijzigd:24 september 2021 08:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...