Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Inspirerende workshop over Story Mapping: 'De kunst van het vertellen van een verhaal'

07 december 2023

De Jantina Tammes School of Digital Society, Technology & AI en de Geodienst van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) sloegen de handen ineen om een 'inspirerende' workshop over Story Mapping te organiseren in het House of Connections, die werd bijgewoond door 15 onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Het doel van de bijeenkomst, die plaatsvond op 17 november, was om onderzoek in de schijnwerpers te zetten door gebruik te maken van Story Mapping-technieken.

De workshop toonde de kracht van Story Maps. De workshop werd geleid door Peter Merx & Rick Roodbergen van de Geodienst en Alice Klamer van de Jantina Tammes School. Story Mapping is een verzameling van online kaarten en media die zorgvuldig zijn gecureerd, in context geplaatst en aangevuld met ondersteunende informatie om een op zichzelf staande bron te worden. Het integreert kaarten, tekst, foto's en video's en biedt functionaliteit zoals swipen, pop-ups en tijdschuiven waarmee gebruikers de inhoud kunnen verkennen.

Deelnemers van de workshop Story Mapping

De kunst van het vertellen van een verhaal

Sommige deelnemers aan de workshop dachten dat Story Mapping niet geschikt zou zijn voor hun onderzoek, maar het tegendeel bleek waar. Het blijkt dat Story Mapping niet alleen over kaarten gaat; het is de kunst van het vertellen van een verhaal. Zelfs deelnemers die ogenschijnlijk niets met mapping te maken hadden, zoals Carlotta Oesterling, PhD studente in de klinische psychologie, ontdekten de waarde van de workshop. Binnen 2,5 uur creëerde Oesterling een Story Map rond het onderwerp “Reconnecting through Intimacy”.

Bewustzijn creëren

Andere meer ervaren deelnemers deden nieuwe inzichten op en werkten aan hun mappingvaardigheden, zoals Julia Munuera, een PhD student in Culturele Geografie. ‘Ik kreeg het proces onder de knie om onderzoek om te zetten in een mediaproduct. We onderzoeken hoe fysieke barrières uitsluiting creëren voor mindervaliden en ik hoop een Story Map te maken die bewustzijn kan creëren over dit onderwerp.’ Uiteindelijk lukte het Munuera om de Story Map “This abled City” te maken.

Onderzoek vertalen naar een digitaal product

Volgens de deelnemers was het 'erg inspirerend' om samen te werken en hun onderzoek te vertalen naar een digitaal product dat met de wereld gedeeld kan worden. Na de workshop werd er nog nagepraat, gelachen en gedronken en concludeerden de onderzoekers dat 'de Jantina Tammes School plus Geodienst gelijk staat aan 15 gelukkige deelnemers'.

Volgende cursus Story Mapping

De volgende cursus Story Mapping van Jantina Tammes School en de Geodienst wordt gehouden op 16 februari in het House of Connections van 12:45 tot 17:30 uur. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met geodienst@rug.nl voor meer informatie of om je vroegtijdig aan te melden. Meer informatie over Story Mapping vind je op de website van de Corporate Academy.

Laatst gewijzigd:15 december 2023 11:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...