Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

Toekenningen call for proposals Visualisatieprojecten 2021

25 maart 2021

Naar aanleiding van de call for proposals Virtual Reality en 3D-technologie 2020-2021 van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) zijn drie aanvragen gehonoreerd.

De onderzoekers van de gehonoreerde projecten krijgen 300 uren aan ontwikkelcapaciteit en ondersteuning van de visualisatiespecialisten van het CIT en materiaalbudget van maximaal € 7.500 vanuit de XR hub.

Lightning Imaging with LOFAR - Faculty Science and Engineering

Prof. dr. Olaf Scholten
Nieuwe technieken maken het mogelijk om bliksem in beeld te brengen met de LOFAR-telescoop, omdat met radiogolven bliksem al in de wolk kan worden waargenomen.
Tot voor kort kon de tijdsontwikkeling van bliksem alleen in 2D worden onderzocht. Nieuwe 3D-visualisatietechnieken maken het mogelijk 'in de flits te kunnen lopen' en deze vanuit verschillende richtingen te onderzoeken.

The Brothers of the Common Life 3D - Faculteit der Letteren

Dr. Margriet Hoogvliet
In dit project wordt een inmiddels vernietigd 15e-eeuws huis in Deventer gereconstrueerd in een 3D-visualisatie. Naast de buitenkant zal ook de binnenkant worden herbouwd. Hier kan in VR naar een preek worden geluisterd of naar advies over spiritualiteit en het vinden van voldoening worden gevraagd. Ook kan een aantal bewaard gebleven manuscripten worden geraadpleegd.

Building Bounce Back (3B) - Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG

Dr. Catheleine van Driel
Stressbestendigheid is in veel situaties belangrijk. Voor het leren toepassen van stressmanagementtechnieken en het beheersen van stressreacties zal een virtuele stressbestendigheidstraining worden ontwikkeld: Building Bounce Back (3B). In een virtueel sollicitatiegesprek oefenen gebruikers met een stressgerelateerd scenario.
Het primaire doel is om te onderzoeken of deelnemers in een behandeling hun trajectstressbestendigheid kunnen vergroten in een VR-simulatie. Daarnaast wordt de vr-simulatie gebruikt in het onderwijsprogramma voor artsen in opleiding tot psychiater (specialist, AIOS).

Laatst gewijzigd:26 maart 2021 11:24
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...