Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekKapteyn Astronomical InstituteBlaauw Sterrenwacht

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen in het voorjaar en de Nacht van de Nacht in oktober. Van oktober tot maart worden tevens regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij iedereen met helder weer sterren kan kijken met de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding zijn er sterrenkundige activiteiten voor jong en oud zoals knutselen, quizzen en lezingen, en is regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk.

Zie voor de komende geplande activiteiten de agenda onderaan deze pagina. U kunt ook op de hoogte blijven via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Nacht van de Nacht 2017
Nacht van de Nacht 2017

Zaterdag 28 oktober 2017: Nacht van de Nacht

Kom je verbazen over het heelal bij deze extra donkere sterrenkijkavond tijdens de 13e Nacht van de Nacht! De sterrenwacht zal open zijn vanaf 18:00. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste zaterdag van oktober als de klok een uur terug gaat. Hiermee vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Door het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt de verlichting van honderden openbare monumenten en gebouwen gedoofd. Ook verschillende instituten op de Zernike Campus leveren hun medewerking aan de Nacht van de Nacht door hun lichten te doven of te dimmen.

Er is van alles te doen:

* Rondleidingen door de Blaauw Sterrenwacht. Bij mooi weer kun je sterrenkijken en bij minder weer kun je de laatste foto’s gemaakt door de Gratama telescoop bewonderen. (NL/EN)
* Shows in het Kapteyn Mobiele Planetarium over sterren, Saturnus & Cassini (NL/EN)
* 19:00 Kinderlezing Jeffrey Bout: “Met Cassini naar Saturnus” (voor kinderen t/m 12 jaar)
* 20:00 Astronomy News: “Gravitational waves identified: neutron star collision”
* 20:30 Lezing prof. dr. Henk Broer: “Een Galileïsche dans”
* Happy Ship presenteert het Virtual Reality spel Planeetwerpen: Breng de planeten in de juiste baan om de Zon!
* Doe- en ontdektentoonstelling Science LinX
* Kinderknutselhoek: Maak je eigen Saturnus! (voor kinderen t/m 12 jaar)

Reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows kan vanaf maandag 23 oktober via deze website.

Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova
Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Wanneer er een flexibele sterrenkijkavond is (afhankelijk van het weer), laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen via sterrenwacht[at]astro[dot]rug[dot]nl voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescoop gekeken worden in de sterrenwacht.

NB: De sterrenwacht is niet beschikbaar voor avondrondleidingen van 1 april t/m 1 juni 2018 in verband met studententrainingen.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Verslag Landelijke Sterrenkijkdagen 2017

Bij de 41e Landelijke Sterrenkijkdagen op vrijdag 3 & zaterdag 4 maart 2017 verwelkomden we meer dan 700 bezoekers in de sterrenwacht. Zie voor verslagen en foto's: RUG nieuwsbericht, Science LinX nieuwsbericht, Facebook fotoalbum, Facebook event, Dagblad van het Noorden reportage, NOS radio interview.

Voor de workshop Sterren op je smartphone staat hier het draaiboek, en hier het overzicht met apps om thuis uit te proberen. Voor het spel De Kosmische Spiraal is hier de aanvullende uitleg met de tijdlijn.

In voorjaar 2018 zal de Blaauw Sterrenwacht weer deelnemen aan de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Agenda geplande activiteiten

Datum

Vast/

flexibel *

Evenement Spreker(s)
Programma en aanmelden
Zondag 15 oktober 2017 Vast

Open dag Kapteyn Instituut bij Zpannend Zernike

Zpannend Zernike is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap

Jeffrey Bout

Plaats: SRON & Kapteyn Instituut, Landleven 12 in Groningen (Kapteynborg). Tijd: 12:00 - 17:00. Toegang gratis. Meer informatie: www.zpannendzernike.nl
Zaterdag 28 oktober 2017 Vast 13e Nacht van de Nacht Henk Broer en Jeffrey Bout De sterrenwacht is open van 18:00 - 23:00 tijdens de 13e Nacht van de Nacht. Toegang gratis. Reserveren kan vanaf maandag 23 oktober.
Dinsdag 7 november 2017 Vast DOT DOME Cinema: Live planetariumshow Tbd Live Planetariumshow van 20:00 - 21:00 over actuele sterrenhemel en ruimtesonde Cassini. Tickets €5,00 (bij de kassa verkrijgbaar). Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Meer info: www.facebook.com/DOTliveplanetarium
Zaterdag 18 november 2017 Vast

JWG bijeenkomst

(6-16 jaar)

Tbd Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9 in Groningen. Tijd: 19:00 - 20:30. Toegang gratis. Zie ook www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen
Vrijdag 24 november 2017 Flexibel Publieksavond Blaauw Sterrenwacht Tbd Precieze openingstijden volgen. Toegang gratis. Op woensdag 22 november wordt bekend gemaakt of deze avond doorgaat (afhankelijk van het weer).

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Voor algemene publieksactiviteiten over sterrenkunde van het Kapteyn Instituut zoals lezingen en cursussen, zie hier .

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Laatst gewijzigd:19 oktober 2017 07:40