Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

The Blaauw Observatory

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

Kort verslag Merciurusovergang: We mochten maar liefst 330 bezoekers verwelkomen gedurende het hele waarneemevenement voor de Mercuriusovergang op maandag 9 mei 2016 van 13:00 - 20:00. Er waren bezoekers van alle leeftijden en iedereen genoot van de kans om Mercurius met eigen ogen te kunnen zien, en natuurlijk van het prachtige weer! Hier alvast 2 videoverslagen:

RTV Noord: http://www.rtvnoord.nl/tv/programma/10010/Noord-Vandaag/aflevering/3284

OOG TV: https://www.oogtv.nl/2016/05/veel-belangstelling-voor-mercurius/

Foto's volgen via www.facebook.com/sterrenwacht

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht. Ook is het maandelijks op woensdagen van ongeveer oktober tot maart mogelijk dat er een publieksavond is, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij met mooi weer de sterrenhemel bestudeerd kan worden met de Gratama telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding is er o.a. de gelegenheid om lezingen te volgen over sterrenkunde en zal regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig zijn. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk. Zie voor de komende agenda de tabel met geplande activiteiten onderaan deze pagina.

Woensdag: Flexibele publieksavond

Helaas is het in Nederland niet altijd helder. Om zoveel mogelijk kans te hebben dat er waargenomen kan worden, worden de definitieve data van onze publieksavonden vastgesteld op basis van de weersverwachting. Daarvoor plannen we regelmatig op woensdag een mogelijke publieksavond (zie de geplande activiteiten onderaan de pagina), maar wordt pas 48 uur van te voren bekend gemaakt of de avond doorgaat. De publieksavond is dus 'flexibel'. De beslissing om door te gaan wordt hier op de website bekend gemaakt, via de digitale nieuwsbrief (zie onder), via Facebook en via Twitter. We gaan ongeveer 1x per maand door met de flexibele publieksavond.

Publieksavonden tijdens landelijke evenementen, zoals de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht zijn niet flexibel, maar staan vast.

Compositie van Mercuriusovergang in 2003 door ESA/NASA/SOHO
Compositie van Mercuriusovergang in 2003 door ESA/NASA/SOHO

Mercuriusovergang maandag 9 mei 2016

Op maandag 9 mei 2016 beweegt Mercurius precies voor de Zon langs vanaf de Aarde gezien. De planeet zal dan gedurende zo'n 7 uur als klein donker puntje over de zonneschijf bewegen, om precies te zijn van 13:12 tot 20:41. Dit gebeurt niet vaak, zo ongeveer 13 à 14 keer per eeuw. Deze keer staat Mercurius bovendien heel gunstig om de overgang vanuit Nederland waar te kunnen nemen.

Wij zetten hiervoor tussen 13:00 - 20:00 zonnetelescopen op in de Kapteynborg op de Zernike Campus. (Het allerlaatste stukje van de overgang staat de Zon net te laag vanaf onze waarneempositie.) Aanmelden is niet nodig, dus kom gezellig langs om een kijkje te nemen!

Kinderen kunnen een zonneloper van NOVA maken, om te laten zien welk pad de Zon afloopt aan de hemel, op een willekeurige plek op aarde of periode in het jaar. Sterrenkundigen van SRON en het Kapteyn Instituut geven tevens Stellariumdemonstraties en lezingen over de Mercuriusovergang voor jong en oud:

Aanvangstijden Zaal Spreker Lezing
14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00 Kapteynborg zaal 177 Paul Feldbrugge

Stellariumdemonstratie

Met behulp van de computerprogramma's Stellarium en Celestia wordt de (sterren)hemel nagebootst en laten we o.a. zien hoe Mercurius vandaag voor de Zon langs beweegt. Tussendoor wordt een live stream van de Mercuriusovergang van Slooh getoond.

Duur ca. 30 minuten, vanaf 6 jaar.

16:00, 18:00

Kapteynborg zaal 161 Marlies van de Weijgaert

Kinderlezing: Mercurius voor de Zon

Vandaag gebeurt er iets bijzonders: de planeet Mercurius komt precies voor de Zon langs en lijkt langzaam over de Zon te kruipen als een klein zwart puntje. Waarom is dit zo zeldzaam en hoe kun je dit zelf bekijken?

Duur ca. 30 minuten, voor kinderen van 6 - 14 jaar.

17:00, 19:00 Kapteynborg zaal 161 Kang Yuzheng

Lecture: Transit of Mercury

When the Sun, planets, moons or even asteroids in the solar system align, they can partially or fully block each other from view. On May 9, 2016 a rare alignment of the Sun, Mercury and the Earth will take place. Mercury will pass in front of the Sun as seen from the Earth, and from 13:12 tot 20:41 we will see Mercury slowly traversing the solar disk as a tiny black dot. Why is this so rare? And can we also observe similar transits of exoplanets, around other stars than our Sun?

Duur ca. 30 minuten, vanaf 15 jaar, voertaal: Engels.

Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova
Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova

NB: Dit waarneemevenement voor de Mercuriusovergang op maandag 9 mei 2016 vindt niet plaats in de Bernoulliborg, maar in het Kapteyn Instituut, Landleven 12 (gebouw J1 op de Zernike Campus). Zie hier voor een routebeschrijving.

Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Vergeet je zonnebrandcreme niet, het wordt waarschijnlijk lekker zonnig! Doe ook mee aan het Facebook event voor de laatste nieuwtjes.

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen met Marlies van de Weijgaert (of tel. 050 - 363 4050 op maandagen en vrijdagen) voor een afspraak op een aparte datum. NB: De sterrenwacht is niet beschikbaar voor avondrondleidingen van 5 september t/m 9 oktober 2016 en van 17 april t/m 21 mei 2017 in verband met studententrainingen.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. De cursus in het voorjaar van 2016 is in volle gang. In het najaar van 2016 zal de volgende cursus plaatsvinden, rond oktober - november. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Wanneer de flexibele publieksavond op woensdag doorgaat, laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Geplande activiteiten

Datum Vast/flexibel * Evenement Spreker(s)
Programma en aanmelden
Maandag 9 mei 2016 Vast Speciaal evenement: Mercurius overgang Kang Yuzheng, Marlies van de Weijgaert en Paul Feldbrugge (Kapteyn Instituut) Plaats: Kapteyn Instituut, Landleven 12 in Groningen. Tijd: 13:00 - 20:00. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Doe ook mee aan het Facebook event voor de laatste nieuwtjes.
Zaterdag 21 mei 2016 Vast JWG bijeenkomst (6-12 jaar & 13-16 jaar) Gastspreker Jeffrey Bout en Mariano Mendez (Kapteyn Instituut) Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9 in Groningen. Tijd: 19:00 - 20:30. Zie ook www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen
Zondag 2 oktober 2016 Vast

Open dag Kapteyn Instituut bij Zpannend Zernike

Zpannend Zernike is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap

Matthijs Dries (Kapteyn Instituut) Plaats: SRON & Kapteyn Instituut, Landleven 12 in Groningen (Kapteynborg). Tijd: 12:00 - 17:00. Toegang gratis. Meer informatie: www.zpannendzernike.nl
Zaterdag 29 oktober 2016 Vast Nacht van de Nacht Gastspreker Jeffrey Bout: "Het heelal heeft alle tijd" De sterrenwacht is open van 18:00 - 23:00 met een uitgebreid programma tijdens de 12e Nacht van de Nacht. Toegang gratis. Meer informatie volgt.

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Voor algemene publieksactiviteiten over sterrenkunde van het Kapteyn Instituut zoals lezingen en cursussen, zie hier.

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zerniketerrein in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Last modified:August 19, 2016 08:36