Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Blaauw Sterrenwacht

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

UPDATE: De volgende mogelijkheid voor een publieksavond is vrijdag 27 januari 2017 (afhankelijk van het weer), en daarna de Landelijke Sterrenkijkdagen begin maart 2017. Zie ook de agenda met geplande activiteiten onderaan deze pagina.

UPDATE: Zaterdag 29 oktober 2016 mochten we bijna 400 bezoekers verwelkomen tijdens de 12e Nacht van de Nacht in de Blaauw Sterrenwacht. Zie hier voor een fotoverslag en hier voor een aftermovie.

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen in het voorjaar en de Nacht van de Nacht in oktober. Van oktober tot maart worden tevens regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij iedereen met helder weer sterren kan kijken met de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding zijn er sterrenkundige activiteiten voor jong en oud zoals knutselen, quizzen en lezingen, en is regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk.

Zie voor de komende geplande activiteiten de agenda onderaan deze pagina. U kunt ook op de hoogte blijven via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova
Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen via sterrenwacht[at]astro[dot]rug[dot]nl voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescoop gekeken worden in de sterrenwacht.

NB: De sterrenwacht is niet beschikbaar voor avondrondleidingen van 5 september t/m 9 oktober 2016 en van 17 april t/m 21 mei 2017 in verband met studententrainingen.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Wanneer er een flexibele sterrenkijkavond is (afhankelijk van het weer), laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Agenda geplande activiteiten

Datum Vast/flexibel * Evenement Spreker(s)
Programma en aanmelden
Zaterdag 21 januari 2017 Vast JWG bijeenkomst (6-12 jaar & 13-16 jaar)

Voor 6-12 jaar: Casper Farret Jentink over missies naar de maan

Voor 13-16 jaar: Nick Oberg en Jesper Tjoa over buitenaards leven

Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9 in Groningen. Tijd: 19:00 - 20:30. Toegang gratis. Zie ook www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen
Vrijdag 27 januari 2017 Flexibel Publieksavond Tbd De sterrenwacht is open van 18:00 - 23:00. Toegang gratis. Op woensdag 25 januari wordt bekend gemaakt of deze avond doorgaat (afhankelijk van het weer).
Vrijdag 3 & zaterdag 4 maart 2017 Vast 41e Landelijke Sterrenkijkdagen

19:00 Kinderlezing Jeffrey Bout (voor 6-12 jaar): "Op reis naar Mars"

20:00 Lezing prof. dr. Inga Kamp: "Het ontstaan van de aarde"

De sterrenwacht is beide dagen open van 18:00 tot 23:00. Toegang gratis. Meer informatie volgt.
Vrijdag 7 april 2017 Flexibel Publieksavond Tbd Precieze openingstijden volgen. Toegang gratis. Op woensdag 5 april wordt bekend gemaakt of deze avond doorgaat (afhankelijk van het weer).

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Voor algemene publieksactiviteiten over sterrenkunde van het Kapteyn Instituut zoals lezingen en cursussen, zie hier.

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Laatst gewijzigd:16 januari 2017 00:22