Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Blaauw Sterrenwacht

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

NL: Bij de 41e Landelijke Sterrenkijkdagen op vrijdag 3 & zaterdag 4 maart 2017 verwelkomden we meer dan 700 bezoekers in de sterrenwacht. Voor een terugblik op het programma, zie hieronder. Zie ook deze verslagen: RUG nieuwsbericht, Science LinX nieuwsbericht, Facebook fotoalbum, Facebook event, Dagblad van het Noorden reportage, NOS radio interview.

Voor de workshop Sterren op je smartphone staat hier het draaiboek, en hier het overzicht met apps om thuis uit te proberen. Voor het spel De Kosmische Spiraal is hier de aanvullende uitleg met de tijdlijn.

EN: On Friday, March 3 and Saturday, March 4, we welcomed more than 700 visitors during the 41th National Stargazing Days. Also see: English program, RUG news article, Facebook photo album, Facebook event.

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen in het voorjaar en de Nacht van de Nacht in oktober. Van oktober tot maart worden tevens regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij iedereen met helder weer sterren kan kijken met de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding zijn er sterrenkundige activiteiten voor jong en oud zoals knutselen, quizzen en lezingen, en is regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk.

Zie voor de komende geplande activiteiten de agenda onderaan deze pagina. U kunt ook op de hoogte blijven via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Landelijke Sterrenkijkdagen 2017

Vrijdag 3 en zaterdag 4 maart 2017 is de Blaauw Sterrenwacht open tijdens de 41e Landelijke Sterrenkijkdagen, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Jong en oud kunnen door telescopen naar de sterren kijken en via diverse activiteiten meer te weten komen over onze Aarde en het heelal. Dit is het hele programma:

Programma Landelijke Sterrenkijkdagen (vrijdag 3 en zaterdag 4 maart 2017, sterrenwacht beide dagen open van 18:00 - 23:00)

Tijd Zaal/ locatie Spreker Activiteit (alle leeftijden tenzij anders gespecificeerd)
Hele avond Start in zaal 105 Divers

Rondleidingen Blaauw Sterrenwacht ( reserveren )

Bij mooi weer kun je sterrenkijken door de Gratama Telescoop en diverse hobbytelescopen. Bij minder goed weer wordt de werking van de Gratama Telescoop gedemonstreerd en kun je de laatste foto’s die hiermee gemaakt zijn bewonderen.

Inhoud: Introductie + Gratama Telescoop + waarneemterras. Start elk half uur, lengte 50-60 minuten, laatste start 22:00.

Hele avond Start bij lift Nvt

Bezoek waarneemterras

Sterrenkijken door 3-4 verschillende telescopen op het terras bovenop de Bernoulliborg. Hierbij worden mede telescopen beschikbaar gesteld door de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS).

Start elk half uur, geen vaste lengte, laatste start 22:30, gaat niet door bij heel slecht weer.

Hele avond Tegenover zaal 151 Divers

Shows Kapteyn mobiel planetarium ( reserveren )

Geniet van een bijna echte sterrenhemel in het opblaasbare planetarium en zie hoe het zonnestelsel ontstaan is.

Start elk half uur, lengte 25 minuten, laatste start 22:00.

18:00 - 21:00 Tegenover zaal 105 Nvt

Kinderknutselhoek (voor 6-12 jaar)

Maak een reis door de geschiedenis van het heelal in het spel “De Kosmische Spiraal" . Kinderen mogen hun eigen spelbord meenemen om thuis verder te spelen (1 per familie).

18:00 - 22:00 Hal Bernoulliborg Divers

Science LinX

Experimenteer zelf met wetenschap in de interactieve expo van Science LinX.

18:00 - 22:00 Vlakbij zaal 151 Nvt

Koffie, thee en limonade

Met een lekker plakje echt Groningse Knol's Koek.

19:00 - 19:45 151 (grote collegezaal op eerste verdieping) Gastspreker Jeffrey Bout

Kinderlezing: Op reis naar Mars (voor 6-12 jaar)

"Over de mogelijkheden om in de toekomst mensen naar Mars te sturen en waarom we dat zouden doen."

De kinderlezing wordt gegeven door sterrenkundige Jeffrey Bout. Deze enthousiaste spreker wil mensen graag het heelal laten beleven en erover laten verwonderen. Honderden lezingen gaf hij reeds op scholen, in een planetarium of onder de echte sterrenhemel.

20:00 - 20:45 151 Prof. dr. Inga Kamp (Kapteyn Instituut)

Lezing: Het ontstaan van de Aarde (vanaf 13 jaar)

"Hoe is de Aarde en het leven zoals wij het kennen ontstaan? In de afgelopen 20 jaar zijn er duizenden andere planetenstelsels ontdekt en de meest recente waarnemingen met de Kepler en Corot satellieten hebben ons dichter bij de ontdekking van een tweede Aarde gebracht. Aan de andere kant ontrafelen ruimtemissies naar kometen en asteroïden zoals Rosetta en Hyabusa de geschiedenis van ons eigen zonnestelsel. Hoe hebben deze waarnemingen onze ideeën veranderd over het ontstaan van planeten, in het bijzonder die van de Aarde?"

Inga Kamp studeerde natuurkunde in Kiel (Duitsland) en is universitair docent aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek naar de geboorteplaatsen van andere planetenstelsels zit op het raakvlak tussen sterrenkunde en chemie.

21:00 - 21:30 151 Divers

Workshop: Sterren op je smartphone (vanaf 13 jaar)

Studenten sterrenkunde laten zien hoe je met behulp van je smartphone de sterrenhemel kunt verkennen. Dit kun je meteen gebruiken bij het sterrenkijken op het waarneemterras!

De publieksavond vindt plaats in de Bernoulliborg en begint om 18:00 (zie hier voor de bereikbaarheid). Alle activiteiten tijdens de publieksavond zijn gratis toegankelijk. Doe ook mee aan het Facebook event voor de laatste nieuwtjes. U kunt een kaartje reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows: Reserveren

Voor vragen over dit evenement kunt u terecht bij sterrenwacht(at)astro(punt)rug(punt)nl.

Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova
Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Wanneer er een flexibele sterrenkijkavond is (afhankelijk van het weer), laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen via sterrenwacht[at]astro[dot]rug[dot]nl voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescoop gekeken worden in de sterrenwacht.

NB: De sterrenwacht is niet beschikbaar voor avondrondleidingen van 5 september t/m 9 oktober 2016 en van 17 april t/m 21 mei 2017 in verband met studententrainingen.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Agenda geplande activiteiten

Datum Vast/flexibel * Evenement Spreker(s)
Programma en aanmelden
Vrijdag 3 & zaterdag 4 maart 2017 Vast 41e Landelijke Sterrenkijkdagen

19:00 Kinderlezing Jeffrey Bout (voor 6-12 jaar): "Op reis naar Mars"

20:00 Lezing prof. dr. Inga Kamp: "Het ontstaan van de aarde"

De sterrenwacht is beide dagen open van 18:00 tot 23:00. Toegang gratis. U kunt hier een kaartje reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows. Doe ook mee aan het Facebook event voor de laatste nieuwtjes.
Zaterdag 18 maart 2017 Vast

JWG bijeenkomst

(6-12 jaar & 13-16 jaar)

Voor 6-12 jaar: „De Zoektocht naar Aarde 2.0” door Thijs Desain

Voor 13-16 jaar: „Toffe Telescopen” door Frits Sweijen

Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9 in Groningen. Tijd: 19:00 - 20:30. Toegang gratis. Zie ook www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen
Vrijdag 7 april 2017 Flexibel: gaat definitief niet door Publieksavond Nvt Nvt

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Voor algemene publieksactiviteiten over sterrenkunde van het Kapteyn Instituut zoals lezingen en cursussen, zie hier .

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Laatst gewijzigd:08 april 2017 09:40