Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Blaauw Sterrenwacht

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

UPDATE: Zaterdag 29 oktober 2016 mochten we bijna 400 bezoekers verwelkomen tijdens de 12e Nacht van de Nacht in de Blaauw Sterrenwacht. Zie hier voor een fotoverslag.

UPDATE: De volgende mogelijkheid voor een publieksavond is vrijdag 27 januari 2017, en daarna de Landelijke Sterrenkijkdagen begin maart 2017. Zie ook de agenda met geplande activiteiten onderaan deze pagina.

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen in het voorjaar en de Nacht van de Nacht in oktober. Van oktober tot maart worden tevens regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij iedereen met helder weer sterren kan kijken met de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding zijn er sterrenkundige activiteiten voor jong en oud zoals knutselen, quizzen en lezingen, en is regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk.

Zie voor de komende geplande activiteiten de agenda onderaan deze pagina. U kunt ook op de hoogte blijven via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Nacht van de Nacht 2016
Nacht van de Nacht 2016

Nacht van de Nacht 2016

Op zaterdag 29 oktober 2016 organiseren het Kapteyn Instituut en SRON Netherlands Institute for Space Research een speciale publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht tijdens de twaalfde Nacht van de Nacht. De sterrenwacht zal open zijn vanaf 18:00. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste zaterdag van oktober als de klok een uur terug gaat. Hiermee vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Door het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt de verlichting van honderden openbare monumenten en gebouwen gedoofd. Ook verschillende instituten op de Zernike Campus leveren hun medewerking aan de Nacht van de Nacht door hun lichten te doven of te dimmen.

Wat is er te doen?

Uiteraard gaan we bij mooi weer sterrenkijken in de Blaauw Sterrenwacht! Onder andere zullen verschillende dubbelsterren zoals Albireo en Epsilon Lyra, planetaire nevels en open en bolvormige sterrenclusters te zien zijn. Ook als het weer niet meewerkt kunt u de sterrenwacht bezichtigen en bekijken we prachtige beelden van het heelal die met de Gratama Telescoop gemaakt zijn.

Er zijn daarbij allerlei binnenactiviteiten voor jong en oud. Kom luisteren naar gastspreker Jeffrey Bout over de rol van tijd in de rijke geschiedenis en toekomst van ons 14 miljard jaar oude heelal. Bewonder de sterrenhemel in het Kapteyn Mobiele Planetarium of leef je uit in de wetenschapstentoonstelling Science LinX. Voor onze jongste aspirant sterrenkundigen (6 t/m 12 jaar): Doe mee met de Sterrenquiz in de interactieve kinderlezing over het leven van een ster, en maak je eigen model van een sterrenstelsel!

De sterrenwacht is geopend vanaf 18:00, elk half uur starten nieuwe rondleidingen en planetariumshows. Er zijn twee soorten rondleidingen beschikbaar: een complete rondleiding inclusief introductie, koepel van de sterrenwacht en het waarneemterras, en een korte rondleiding direct naar het waarneemterras. Voor de complete rondleiding kunt u reserveren of op de avond zelf kaartjes krijgen, voor de korte rondleiding kunt u alleen op de avond zelf kaartjes krijgen.

De quiz en de lezing vinden plaats in de grote collegezaal (zaal 151) van de Bernoulliborg op de volgende tijden:

Datum Tijd Zaal Spreker Activiteit
Zaterdag 29 oktober 2016 19:00 - 19:45 151

Jesper Tjoa (Kapteyn Instituut)

Sterrenquiz: De levensloop van een ster
"Van stofwolk tot supernova: het ongelooflijke verhaal van een sterrenleven. Waar nu de Zon is, was ooit een gigantische kosmische stofwolk. Hoe kan zo'n wolk stof in een glinsterende vuurbal veranderen? In andere woorden: hoe wordt een ster geboren? En misschien nog veel dramatischer: houdt zo'n ster uiteindelijk ook op met schijnen?"

Jesper Tjoa is masterstudent sterrenkunde aan de RUG en tevens lid van het JWG Groningen-bestuur. In deze interactieve kinderlezing test hij ook jouw kennis over sterren in de Sterrenquiz (voor kinderen t/m 12 jaar), met een sterrenhemelparaplu voor de gelukkige winnaar!

20:00 - 20:45 151 Gastspreker Jeffrey Bout

Lezing: Het heelal heeft alle tijd
" Het heelal bestaat al 14 miljard jaar; een lange tijd met onszelf als resultaat. In het heelal gebeurt van alles. Gigantische explosies vinden plaats in fracties van een seconde, terwijl grote veranderingen miljarden jaren duren. Daar ver weg lijkt tijd een andere rol te hebben dan wij hier op Aarde beleven. Maar bestaat tijd wel of liggen verleden en toekomst vast? En... wat is tijd eigenlijk?"

Jeffrey Bout is afgestudeerd sterrenkundige en brengt al jaren op vrijwillige basis sterrenkunde naar scholen en verenigingen in Noord Nederland. Als gastdocent vertelt hij vol enthousiasme, waarbij hij het publiek het heelal zelf laat beleven. Honderden lessen heeft hij reeds gegeven voor vele basisscholen, middelbare scholen, verenigingen, in een planetarium of onder de echte sterrenhemel.

De publieksavond vindt plaats in de Bernoulliborg en begint om 18:00. De avond is gratis toegankelijk. Aanmelding wordt aanbevolen indien u wilt deelnemen aan een rondleiding door de sterrenwacht en/of een planetariumshow. U kunt hier een kaartje reserveren.

Voor vragen over dit evenement kunt u terecht bij sterrenwacht(at)astro(punt)rug(punt)nl. Doe ook mee aan het Facebook event voor de laatste nieuwtjes.

Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova
Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen via sterrenwacht[at]astro[dot]rug[dot]nl voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescoop gekeken worden in de sterrenwacht.

NB: De sterrenwacht is niet beschikbaar voor avondrondleidingen van 5 september t/m 9 oktober 2016 en van 17 april t/m 21 mei 2017 in verband met studententrainingen.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Wanneer er een flexibele sterrenkijkavond is (afhankelijk van het weer), laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Agenda geplande activiteiten

Datum Vast/flexibel * Evenement Spreker(s)
Programma en aanmelden
Zaterdag 29 oktober 2016 Vast Nacht van de Nacht

Jesper Tjoa: "De levensloop van een ster"

Gastspreker Jeffrey Bout: "Het heelal heeft alle tijd"

De sterrenwacht is open van 18:00 - 23:00 met een uitgebreid programma tijdens de 12e Nacht van de Nacht. Toegang gratis. U kunt hier een kaartje reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows. Doe ook mee aan het Facebook event voor de laatste nieuwtjes.
Zaterdag 19 november 2016 Vast JWG bijeenkomst (6-12 jaar & 13-16 jaar)

Voor 6-12 jaar: Marlies van de Weijgaert: "Pluto en de 7000 dwergen" (vervanging Roy Smits)

Voor 13-16 jaar: Reynier Peletier: "Majestueuze Melkwegstelsels"

Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9 in Groningen. Tijd: 19:00 - 20:30. Toegang gratis. Zie ook www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen
Vrijdag 27 januari 2017 Flexibel Publieksavond Tbd De sterrenwacht is open van 18:00 - 23:00. Toegang gratis. Op woensdag 25 januari wordt bekend gemaakt of deze avond doorgaat (afhankelijk van het weer).
Vrijdag 3 & zaterdag 4 maart 2017 Vast 41e Landelijke Sterrenkijkdagen

19:00 Kinderlezing door gastspreker Jeffrey Bout (voor 6-12 jaar)

20:00 Prof. dr. Inga Kamp: "Het ontstaan van de aarde"

De sterrenwacht is beide dagen open van 18:00 tot 23:00. Toegang gratis. Meer informatie volgt.
Vrijdag 7 april 2017 Flexibel Publieksavond Tbd Precieze openingstijden volgen. Toegang gratis. Op woensdag 5 april wordt bekend gemaakt of deze avond doorgaat (afhankelijk van het weer).

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Voor algemene publieksactiviteiten over sterrenkunde van het Kapteyn Instituut zoals lezingen en cursussen, zie hier.

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Laatst gewijzigd:26 november 2016 11:42