Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

The Blaauw Observatory

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht. Ook is het maandelijks op woensdagen van ongeveer oktober tot maart mogelijk dat er een publieksavond is, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij met mooi weer de sterrenhemel bestudeerd kan worden met de Gratama telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding is er o.a. de gelegenheid om lezingen te volgen over sterrenkunde en zal regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig zijn. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk. Zie voor de komende agenda de tabel met geplande activiteiten onderaan deze pagina.

Woensdag: Flexibele publieksavond

Helaas is het in Nederland niet altijd helder. Om zoveel mogelijk kans te hebben dat er waargenomen kan worden, worden de definitieve data van onze publieksavonden vastgesteld op basis van de weersverwachting. Daarvoor plannen we regelmatig op woensdag een mogelijke publieksavond (zie de geplande activiteiten onderaan de pagina), maar wordt pas 48 uur van te voren bekend gemaakt of de avond doorgaat. De publieksavond is dus 'flexibel'. De beslissing om door te gaan wordt hier op de website bekend gemaakt, via de digitale nieuwsbrief (zie onder), via Facebook en via Twitter. We gaan ongeveer 1x per maand door met de flexibele publieksavond.

Publieksavonden tijdens landelijke evenementen, zoals de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht zijn niet flexibel, maar staan vast.

Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova
Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen met Marlies van de Weijgaert (of tel. 050 - 363 4050 op maandagen en vrijdagen) voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescooop gekeken worden in de sterrenwacht.

NB: De sterrenwacht is niet beschikbaar voor avondrondleidingen van 5 september t/m 9 oktober 2016 en van 17 april t/m 21 mei 2017 in verband met studententrainingen.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. In het najaar van 2016 zal de volgende cursus plaatsvinden, rond oktober - november. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Wanneer de flexibele publieksavond op woensdag doorgaat, laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Geplande activiteiten

Datum Vast/flexibel * Evenement Spreker(s)
Programma en aanmelden
Zaterdag 17 september 2016 Vast JWG bijeenkomst (6-12 jaar & 13-16 jaar) Jesper Tjoa: "De levensloop van een ster" en prof. dr. Rien van de Weijgaert: "Hoe oud is ons heelal?" (Kapteyn Instituut) Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9 in Groningen. Tijd: 19:00 - 20:30. Toegang gratis. Zie ook www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen
Zondag 2 oktober 2016 Vast

Open dag Kapteyn Instituut bij Zpannend Zernike

Zpannend Zernike is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap

Matthijs Dries (Kapteyn Instituut) Plaats: SRON & Kapteyn Instituut, Landleven 12 in Groningen (Kapteynborg). Tijd: 12:00 - 17:00. Toegang gratis. Meer informatie: www.zpannendzernike.nl
Zaterdag 29 oktober 2016 Vast Nacht van de Nacht Gastspreker Jeffrey Bout: "Het heelal heeft alle tijd" De sterrenwacht is open van 18:00 - 23:00 met een uitgebreid programma tijdens de 12e Nacht van de Nacht. Toegang gratis. Meer informatie volgt.

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Voor algemene publieksactiviteiten over sterrenkunde van het Kapteyn Instituut zoals lezingen en cursussen, zie hier.

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zerniketerrein in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Last modified:September 14, 2016 11:28