Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Integrated Research on Energy, Environment and Society | IREES News

Universitair hoofddocent Sanderine Nonhebel was in het landelijke nieuws; over de hoeveelheid water dat nodig is om advocado's te kunnen kweken

08 september 2022
Advocado's

Telers hebben tot 2.000 liter water nodig om een ​​kilo avocado's te produceren. Nu het een tijdje erg droog is geweest en we spaarzaam met water moeten omgaan, is het misschien niet het beste fruit om te eten. Waarom heeft de avocado zoveel water nodig? En wat zijn de alternatieven?

De avocado is met zijn hoge waterverbruik dus niet per se een uitzondering, zegt ook Sanderine Nonhebel. Zij is universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in voedselvoorziening en milieu. "Een boom heeft nou eenmaal water nodig om te groeien. Als je uitrekent hoeveel water op een hectare valt, hoeveel bomen er groeien en hoeveel avocado's eruit komen, dan krijg je inderdaad dit soort getallen. Bij noten zit je zelfs tegen de 4.000 liter per kilo aan."

"We zijn wereldwijd ons menu aan het verschuiven van simpele aardappelen en pasta naar fancy producten als avocado", ziet de hoofddocent. "Dan zie je dus dat de hoeveelheid water die iedereen in zijn menu heeft gewoon fiks omhooggaat. Die verandering van consumptiepatronen betekent dus dat we wereldwijd veel meer water nodig hebben voor onze voedselvoorziening."

Lees het artikel

Laatst gewijzigd:14 februari 2023 22:48
View this page in: English

Meer nieuws

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...