Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs De Graduate Schools van de faculteiten Graduate School of Religion, Culture and Society PhD Programme

A study on Judean cultural identity in Egypt during the fifth century BCE

Characterizing Judean cultural identity using elements of Judean matrimonial law attested in the Aramaic matrimonial property arrangements from Elephantine Island
Promotie:dr. R.N. (Ruwan) van der Iest
Wanneer:23 januari 2023
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. M. (Mladen) Popovic, prof. dr. W.J. (Wout) van Bekkum
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Religie, Cultuur en Maatschappij
A study on Judean cultural identity in Egypt during the fifth
century BCE

De Judese culturele identiteit in Egypte in de 5e eeuw voor Christus

In dit proefschrift onderzoekt Van er Iest de culturele identiteit van de Judese gemeenschap op Elephantine eiland gedurende de vijfde eeuw voor Christus, aan de hand van het huwelijksrecht zoals deze kan worden gereconstrueerd uit drie volledige huwelijksdocumenten.

De vijfde eeuw voor Christus was een periode waarin de oude wereld nog meer dan ooit tevoren te maken heeft gehad met het proces van globalisatie. De opkomst van het Achaemenidische rijk heeft gezorgd voor een beweging in bevolkingsgroepen, waarbij individuen zich in nieuwe regio’s binnen het rijk hebben gesetteld. Een van deze bevolkingsgroepen, was de Judese gemeenschap van Elephantine eiland.

In dit proefschrift onderzoekt Van der Iest hoe het settelen van deze gemeenschap in een cultureel diverse context invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de culturele identiteit van de Judese gemeenschap.

Van der Iest benadert dit vanuit het perspectief van de rechtstraditie die ten grondslag ligt aan de Aramese papyri die ontdekt zijn op Elephantine eiland gedurende het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Op basis van de inhoud van Judese huwelijksdocumenten toont hij aan dat Judese contractanten zich niet enkel aan hebben gepast aan de rechtstraditie van hun medecontractanten, maar ook getracht hebben om het gebruik van hun eigen, Judese, recht voort te zetten, met name in de context van het huwelijksrecht. Deze conclusie draagt bij aan een fundamenteel begrip van Judese culturele identiteit gedurende de vijfde eeuw voor Christus. Daarnaast toont Van der Iest dat het huwelijksrecht, net als religie, een belangrijk element van de Judese culturele identiteit was.