Brigit Toebes: 'Een suikertaks komt natuurlijk nooit van de grond als de voedselindustrie mag meepraten'
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft te veel geluisterd naar de voedings- en alcoholindustrie. De maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord, dat in november 2018 na maanden onderhandelen werd gesloten, zijn daarom niet effectief genoeg. Dat schrijven de hoogleraren gezondheidsrecht Brigit Toebes (Rijksuniversiteit Groningen) en Jos Dute (Radboud Universiteit) deze vrijdag in een discussiestuk dat wordt gepresenteerd aan de Vereniging voor Gezondheidsrecht. „Het goede is dat het verbeteren van de volksgezondheid zo een gedeelde verantwoordelijkheid wordt”, zegt Toebes in de NRC. „Aan de andere kant is de rijksoverheid hoofdverantwoordelijk voor de gezondheid van burgers. Dat moet niet worden afgewenteld op gemeenten of industrie.”
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 15 januari 2024 14:09 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.