Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Agenda Promoties Rechtsgeleerdheid

Bewijsrecht in fiscale bestuurlijke boetezaken

Promotie:mr. drs. A. Heidekamp
Wanneer:21 maart 2024
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. J.N. Bouwman
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Rechtsgeleerdheid
Bewijsrecht in fiscale bestuurlijke boetezaken

Bewijsrecht in fiscale bestuurlijke boetezaken

Halverwege de jaren tachtig van de 20e eeuw bevestigde de Hoge Raad dat de fiscale bestuurlijke boete een criminal charge is in de zin van artikel 6 van het EVRM. Deze constatering betekent dat een hele reeks strafrechtelijke waarborgen ook bij de fiscale bestuurlijke boeteoplegging van toepassing is. De fiscale bestuurlijke boete is in wezen een strafmaatregel in een bestuursrechtelijk jasje.

Daardoor ontstaan belangrijke verschillen met de belastingheffing als zodanig. Soms botsen de regels uit de sfeer van de reguliere belastingheffing met de regels uit de sfeer van de fiscale bestuurlijke boete, soms staan zij er ronduit haaks op. Ook op het terrein van het bewijsrecht bestaan wezenlijke verschillen met de sfeer van de heffing. Een complicerende factor hierbij is dat het fiscale bewijsrecht hoofdzakelijk rechtersrecht is.

Het proefschrift van Arjan Heidekamp gaat over het bewijsrecht in fiscale bestuurlijke boetezaken. Heidekamp geeft een integraal overzicht van het bewijsrecht zoals dat er eind 2023 naar Nederlands recht uitziet voor fiscale bestuurlijke boetes. Alle facetten van het fiscale boeterechtelijke bewijsrecht komen aan de hand van een systematische indeling in deelgebieden aan de orde. Daarnaast geeft zijn onderzoek antwoord op de vraag of en in hoeverre dit nationale bewijsrecht voldoet aan de vereisten van de fair hearing van artikel 6 EVRM, in welke opzichten dat niet het geval is en in welke richting verbeteringen noodzakelijk zijn om het huidige nationale bewijsrecht in fiscale bestuurlijke boetezaken in overeenstemming te brengen met de eisen van artikel 6 EVRM.