Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Terugblik Opening Academisch Jaar 2023 – 2024

04 september 2023
Jacquelien Scherpen en Cisca Wijmenga (Foto: Pjotr Wiese)

Op vrijdag 1 september 2023 vond de Opening van het Academisch jaar 2023-2024 plaats. De ceremonie, met als thema ‘Verbeelding’, vond plaats in een afgeladen Martinikerk en was met een vol en divers programma een groot succes. Tijdens de opening droeg Rector Cisca Wijmenga het rectoraat over aan Jacquelien Scherpen.

De ceremonie werd geopend door vertrekkend Rector Magnificus Cisca Wijmenga, die voor de vijfde en laatste keer sprak bij de opening van het academische jaar. In haar speech blikte zij terug op de afgelopen jaren en sprak zij haar hoop uit voor de toekomst.

Het programma vervolgde met de academische rede van polymeerwetenschapper Marleen Kamperman, die vertelde over hoe zij zich laat inspireren door de natuur. Haar rede werd gevolgd door een debat met Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Vinod Subramaniam, bestuursvoorzitter van Universiteit Twente en Cisca Wijmenga. Het gesprek werd geleid door politicoloog en voorzitter van de Young Academy Groningen, Benjamin Leruth.

Natuurbeschermingsjurist Takudzwa S. Mutezo werd dit jaar gekozen tot Alumnus van het Jaar. Ze ontving de prijs uit handen van Cisca Wijmenga en sprak daarna over haar ervaring als Zimbabwaanse student in Groningen, haar motivatie en haar wens een ‘champion for the voiceless’ te zijn. Lees hier de rede van Mutezo (in het Engels).

Adrian Sidhu, Masterstudent Physics en winnaar van de GUF-100 prijs, sprak over het belang van verbeelding, en hoe we die moeten bewaken, in een wereld die meer en meer gaat draaien om efficiëntie. De nieuwe huisdichter, Ruth Ruijgers droeg daarna een gedicht voor. Tussendoor verzorgde studentenmuziekvereniging Bragi enkele muzikale intermezzi.

Ter ere van het afscheid van Cisca Wijmenga gaf College van Bestuur voorzitter Jouke de Vries een korte rede waarin hij het belang van internationalisering (en Engels) onderstreepte en vertrekkend rector Wijmenga lof toezwaaide. Daarna droeg Wijmenga haar ambtsketting officieel over aan de nieuwe Rector Magnificus Jacquelien Scherpen. Scherpen gaf daarna een korte aanvaardingsspeech.

Enkele foto's van de ceremonie gemaakt door fotograaf Pjotr Wiese:

Meer informatie

Laatst gewijzigd:07 september 2023 16:37
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...