founded in 1614  -  top 100 university

Ethicus Jeantine Lunshof onderzoekt introductie nieuwe genetische technologie

23 januari 2017

Ethicus Jeantine Lunshof, verbonden aan het UMCG en Harvard Medical School (Boston, VS), leidt een onderzoek naar de introductie van een geheel nieuwe methode om de ziekte van Lyme uit te bannen. Voorafgaand aan mogelijke toepassing van genetische immunisering van muizen op eilanden voor de kust van Boston onderzoekt Lunshof een nieuwe manier om de lokale bevolking actief bij het wetenschappelijke onderzoek te betrekken. Voor dit project ontvangt zij een prestigieuze subsidie van de Greenwall Foundation, die zich richt op onderzoek en ontwikkeling in de bio-ethiek.

Lunshof werkt al ruim tien jaar binnen het laboratorium van de Amerikaanse geneticus George Church. In dit lab zijn tal van doorbraken bereikt op het gebied van genoom onderzoek en synthetische biologie. Lunshof onderzoekt onder meer de implicaties van nieuwe genetische technieken die in het lab ontwikkeld worden. Een van die nieuwe technieken is genome editing. Dit is een methode voor het aanbrengen van uiterst precieze veranderingen in het genoom van organismen.

Immuun voor Lyme-bacterie
Het is mogelijk om genetisch aangepaste insecten of dieren in het wild uit te zetten om bepaalde ziekten te bestrijden. De vraag is welke overige gevolgen dit heeft en of dit verantwoord is. Een concreet plan richt zich op de ziekte van Lyme, die via met een bacterie besmette teken wordt overgebracht. Wetenschappers in de groep van professor Kevin Esvelt van het Massachusetts Institute of Technology hebben een manier ontwikkeld om muizen, die als gastheer dienen voor de teken, antistoffen te laten maken tegen de Lyme-bacterie, of tegen de teken zelf. Deze muizen zijn dan immuun en kunnen niet meer met de bacterie geïnfecteerd worden. Omdat het vaccineren van alle individuele muizen praktisch gezien onmogelijk is, hebben de onderzoekers door middel van genome editing de immunisatie overerfbaar gemaakt, zodat alle nakomelingen van die genetisch aangepaste muizen immuun zijn voor de Lyme bacterie. Meer

See also Press release in English

Laatst gewijzigd:23 januari 2017 14:58