Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Zinderende openingspartij WK Dammen: RUG-collegevoorzitter strijdt tegen burgemeester Groningen

05 december 2016

De stropdas ging af bij Sibrand Poppema. De voorzitter van het College van Bestuur van de RUG was afgelopen vrijdag niet van plan de openingspartij van het WK dammen tot een formaliteit te maken. En dat gold ook voor zijn tegenstander burgemeester Peter den Oudsten. Beide bestuurders zetten zich volledig in als aanvoerders van twee gelegenheidsteams van de universiteit en de gemeente, voor een volle tribune in de tot damarena omgetoverde Curatorenkamer van het Academiegebouw.

RUG-collegevoorzitter Poppema tegen burgemeester Den Oudsten

Strijdlust

Team Den Oudsten werd tijdens twee heuse time-outs bijgestaan door de 18-jarige Jan Groenendijk uit Wageningen die in een match van 12 partijen om de wereldtitel dammen speelt tegen de secondant van Team Poppema, RUG-student Roel Boomstra (23). De partij eindigde na ruim een half uur in remise, maar zowel Boomstra als Groenendijk toonden zich aangenaam verrast door het spel en de strijdlust van hun 'pupillen'.

Grootmeesters

Een dag later begonnen ook de twee grootmeesters vol vuur aan hun match in het Van Swinderen Huys aan de Boteringestraat, dat de match tot en met dinsdag onderdak biedt. Het publiek, waaronder Sibrand Poppema, was getuige van een indrukwekkende zege van de Groninger favoriet Roel Boomstra. Die zal er na de tweede partij op zondag echter nog allerminst gerust op zijn, want Groenendijk wist in een razend gecompliceerde partij winnend voordeel te krijgen. Met nog maar enkele seconden op de klok miste hij echter de winnende variant, waarna Boomstra het met een alerte verdediging nog net remise wist te houden.

Openingszet door Suzanne Staal en Elizabeth Kramer, twee talenten van Damgenootschap Het Noorden, de organiserende vereniging

Vervolg

Dit belooft veel voor het vervolg van de match, die Nederland na etappes in Wageningen en Den Haag op 18 december de opvolger oplevert van legendarische kampioenen als Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Jannes van der Wal.  

Update 12 december 2016

Roel Boomstra heeft zich vandaag vrijwel verzekerd van de wereldtitel; hij heeft op dit moment nog twee punten (twee remises of 1 winst) nodig.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:12 december 2016 16:55
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 12 oktober 2017

  Groen licht voor University College Fryslân in Leeuwarden

  Het nieuwe driejarige bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Voor de opleiding is bij het Ministerie van Onderwijs het label ‘kleinschalig en intensief...