Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

RUG gastheer WK dammen

29 november 2016

De Rijksuniversiteit Groningen is vrijdag 2 december het toneel van de officiële start van de strijd om de wereldtitel dammen tussen Jan Groenendijk (18) en RUG-student Natuurkunde Roel Boomstra (23). Na de feestelijke opening in het Academiegebouw op vrijdag spelen Boomstra en Groenendijk van 3 tot en met 6 december de eerste vier partijen in het Van Swinderen Huys.

Spandoek voor het WK op de gevel van het Academiegebouw

Een van de onderdelen van de opening is een dampartij tussen prof. Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG, en burgemeester Peter den Oudsten. Zij worden bijgestaan door de twee titelkandidaten. De titelstrijd tussen Boomstra en Groenendijk duurt in totaal 12 partijen en gaat op 8 december verder in Wageningen. De match wordt zondag 18 december afgesloten in Den Haag.

Het Slim Bewegende Brein

Onder de noemer ‘Het Slim Bewegende Brein’ toont Groningen hoe het damspel kan bijdragen aan een actieve en gezonde leefstijl. Na de feestelijke opening in het Academiegebouw verzorgt het Sport Science Instituut Groningen (een samenwerking van Hanzehogeschool, RUG, UMCG en gemeente) een symposium met noordelijke wetenschappers en prominenten, die het damspel vanuit verschillende invalshoeken belichten. Sportwetenschapper Marije Elferink-Gemser, socioloog René Veenstra, psycholoog en RUG-docent van het jaar Niels Taatgen, neuroloog Jos Snoek, bewegingswetenschapper Chris Visscher, damexpert Johan Krajenbrink en organisatiekundige Hans Slender verkennen de route naar de absolute top, maar laten ook zien hoe dit laagdrempelige bordspel voor jong en oud kan bijdragen aan een actieve en gezonde leefstijl. Het programma wordt ondersteund door de gemeente en het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN).

Zie ook de website van het WK dammen.

Opening symposium in het Academiegebouw
Opening symposium in het Academiegebouw
Laatst gewijzigd:05 december 2016 12:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 12 oktober 2017

  Groen licht voor University College Fryslân in Leeuwarden

  Het nieuwe driejarige bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Voor de opleiding is bij het Ministerie van Onderwijs het label ‘kleinschalig en intensief...