Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Darmbacteriën beïnvloeden vetstofwisseling bloed

11 september 2015
UMC Groningen

Darmbacteriën hebben invloed op essentiële factoren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Bacteriën in de darmen spelen een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid goede cholesterol van mensen. Dit blijkt een studie van diverse UMCG-onderzoekers onder leiding van Jingyuan Fu en Alexandra Zhernakova van de afdeling genetica, waarover ze vandaag publiceren in Circulation Research. Voor is eerst is nu vastgesteld dat er een sterke relatie is tussen darmbacteriën en vetstofwisseling in het bloed. De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke stap in preventie van hart- en vaatziekten.

Bacteriën in de darm zijn een nieuw doelwit voor preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. In het UMCG wordt al enige tijd met financieel steun van de Hartstichting, het verband onderzocht tussen chronische ontstekingen en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mensen met ernstig overgewicht hebben zo'n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Hoe het samenspel van deze factoren precies werkt, is onderwerp van dit brede onderzoek. De studie van Jingyuan Fu en Alexandra Zhernakova is het eerste resultaat op dit onderzoeksterrein.

Het is nu mogelijk darmbacteriën beter in beeld te krijgen en meer zicht te krijgen op hun rol in het menselijk lichaam door gebruik te maken van de modernste DNA sequencing-technieken. Daardoor waren de UMCG’ers in staat om bij 893 deelnemers aan LifeLines¹, het verband tussen de darmflora en bloed lipiden (vetachtige stoffen in het bloed) te onderzoeken.

Uit hun studie blijkt dat 34 soorten darmbacteriën geassocieerd zijn met veranderingen in het BMI, het vetzuren-gehalte in het bloed en de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) in het lichaam. Dit verband was nog niet eerder bekend. Tegelijkertijd bleken deze bacteriën slechts weinig bij te dragen aan fout cholesterol (LDL).

Het belang van deze uitkomst zit er vooral in dat dit aanknopingspunten biedt voor nieuwe behandelingen om hart- en vaatziekten te voorkomen. De samenstelling van de darmflora is wellicht zodanig te beïnvloeden via voeding, pro- en prebiotica, dat deze lichaamsgewicht, vet en cholesterol op een zodanig niveau houden dat zij juist helpen in de preventie van hartziekten. De onderzoekers verwachten dat nader onderzoek meer begrip geeft in de relatie tussen voeding en hart- en vaatziekten.

¹ LifeLines is een grote biobank waar biomateriaal van ruim 167.000 deelnemers aan het wetenschappelijk onderzoek LifeLines is opgeslagen. Deze biobank biedt een infrastructuur voor het doen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gezond ouder worden. LifeLines volgt de gezondheid van deze 167.000 deelnemers gedurende dertig jaar.

Link naar de publicatie in Circulation research: http://circres.ahajournals.org/

Bron: persbericht UMCG, tel. 050-361 22 00

Laatst gewijzigd:11 september 2015 12:17

Meer nieuws

 • 10 oktober 2017

  Arts en apotheker verminderen samen medicijngebruik bij verpleeghuisbewoners

  Onnodig medicijngebruik - een bekend verschijnsel in verpleeghuizen - is lastig terug te draaien. Om specialisten ouderengeneeskunde werkzaam in het verpleeghuis hierbij te helpen hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair...

 • 06 oktober 2017

  UMCG start onderzoek naar de zorg aan jongvolwassenen met kanker

  Het UMCG start een online-onderzoek naar de zorg voor jongvolwassenen (18-35 jaar) met kanker, om de zorg voor deze leeftijdsgroep verder te verbeteren. Het doel van het onderzoek is om vast te stellen welke specifieke wensen en behoeften jongvolwassenen...

 • 05 oktober 2017

  Uitbreiding samenwerking tussen RUG en Osaka University Japan

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Osaka University uit Japan hebben hun samenwerking verlengd. Op 4 oktober 2017 tekenden Rector Magnificus Elmer Sterken en Prof. Shojiro Nishio de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Osaka University is een...