Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

13 januari 2015

Drie pas gepromoveerde RUG/UMCG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.

In totaal zijn door NWO deze ronde 15 Rubicon-beurzen toegekend. 94 Onderzoekers dienden een aanvraag in. De gehonoreerde wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

Gehonoreerde voorstellen RUG/UMCG-onderzoekers

lok

Tamar Lok: Het aanpassingsvermogen van trekvogels: waar ligt de grens?
Trekvogels hebben moeite zich aan te passen aan hun snel veranderende omgeving. Dit onderzoek moet de theoretische bouwstenen leveren om het ogenschijnlijk beperkte aanpassingsvermogen van trekvogels in kaart te brengen: komt dit door beperkte flexibiliteit of door te trage evolutie? Lok gaat haar onderzoek verrichten aan het National Centre for Scientific Research, Biostatistics and Population Biology Group, Frankrijk.
Zie ook: Lepelaar vliegt gewoontegetrouw verder dan goed voor hem is

westra

Harm-Jan Westra (UMCG): Het lokaliseren van auto-immuun ziekte allelen binnen specifieke regulatoire genomische gebieden in CD4+ cellen
Het is veelal onduidelijk hoe ziekte wordt veroorzaakt door genetische variatie. Met dit onderzoeksvoorstel wil Westra bepalen in welke cellen en cellulaire omgevingen de genetische varianten functioneren die betrokken zijn bij type 1 diabetes, reumatoïde artritis en coeliakie. Westra gaat zijn onderzoek verrichten aan Harvard Medical School, Verenigde Staten.
Zie ook: Interpreting disease genetics using functional genomics

velema

Willem Velema: DNA reparatie-enzymen meten in kankercellen
Bepaalde enzymen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kanker. Velema gaat een nieuwe sensor maken om een enzym in kankercellen te visualiseren onder de microscoop. Hiermee kan van tevoren voorspeld worden of een kankerpatiënt baat heeft bij chemotherapie. Velema gaat zijn onderzoek verrichten aan Stanford University, Verenigde Staten.
Zie ook: Antibioticum met een ‘aan’ knop

Laatst gewijzigd:07 september 2017 15:54
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 13 september 2017

  UMCG coördineert groot Europees onderzoek naar oorsuizen

  Het UMCG gaat samen met zeven andere instellingen in Europa een groot project (TIN-ACT) starten om onderzoek te doen naar oorsuizen (tinnitus). De onderzoekers hopen hiermee de biologische mechanismen te ontrafelen die de basis vormen voor het ontstaan...

 • 07 september 2017

  New director for the Van Swinderen Institute for Particle Physics and Gravity

  Effective September 1st, 2017, Prof. Daniël Boer will succeed Prof. Eric Bergshoeff as Scientific Director of the Van Swinderen Institute for Particle Physics and Gravity at the University of Groningen.

 • 21 augustus 2017

  1,5 miljoen euro voor onderzoek protonentherapie

  Het UMCG en MAASTRO Clinic hebben ruim 1,5 miljoen euro subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Hiermee gaan zij samen HollandPTC in Delft, met alle andere universitair medische centra, het NKI/Antonie van Leeuwenhoek en het Prinses Máxima Centrum...