Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

13 januari 2015

Drie pas gepromoveerde RUG/UMCG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.

In totaal zijn door NWO deze ronde 15 Rubicon-beurzen toegekend. 94 Onderzoekers dienden een aanvraag in. De gehonoreerde wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

Gehonoreerde voorstellen RUG/UMCG-onderzoekers

lok

Tamar Lok: Het aanpassingsvermogen van trekvogels: waar ligt de grens?
Trekvogels hebben moeite zich aan te passen aan hun snel veranderende omgeving. Dit onderzoek moet de theoretische bouwstenen leveren om het ogenschijnlijk beperkte aanpassingsvermogen van trekvogels in kaart te brengen: komt dit door beperkte flexibiliteit of door te trage evolutie? Lok gaat haar onderzoek verrichten aan het National Centre for Scientific Research, Biostatistics and Population Biology Group, Frankrijk.
Zie ook: Lepelaar vliegt gewoontegetrouw verder dan goed voor hem is

westra

Harm-Jan Westra (UMCG): Het lokaliseren van auto-immuun ziekte allelen binnen specifieke regulatoire genomische gebieden in CD4+ cellen
Het is veelal onduidelijk hoe ziekte wordt veroorzaakt door genetische variatie. Met dit onderzoeksvoorstel wil Westra bepalen in welke cellen en cellulaire omgevingen de genetische varianten functioneren die betrokken zijn bij type 1 diabetes, reumatoïde artritis en coeliakie. Westra gaat zijn onderzoek verrichten aan Harvard Medical School, Verenigde Staten.
Zie ook: Interpreting disease genetics using functional genomics

velema

Willem Velema: DNA reparatie-enzymen meten in kankercellen
Bepaalde enzymen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kanker. Velema gaat een nieuwe sensor maken om een enzym in kankercellen te visualiseren onder de microscoop. Hiermee kan van tevoren voorspeld worden of een kankerpatiënt baat heeft bij chemotherapie. Velema gaat zijn onderzoek verrichten aan Stanford University, Verenigde Staten.
Zie ook: Antibioticum met een ‘aan’ knop

Laatst gewijzigd:14 januari 2015 10:32

Meer nieuws

  • 21 april 2017Ria Braam benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

    Op vrijdag 21 april 2017 ontving Ria Braam, hoogleraar Theoretische Chemie, een Koninklijke Onderscheiding uit handen van de heer M.J.F.J. Thijsen, burgemeester van de gemeente Tynaarlo. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw...

  • 20 april 2017Ben Feringa ontvangt Academic Society Award

    Nobelprijs Winnaar Ben Feringa heeft op woensdag 19 april tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award ontvangen uit handen van Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).

  • 12 april 2017Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum

    Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van...