Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Uit RUG voortgekomen Lanthio Pharma Chemische Start-up van het Jaar

24 november 2014

Het bedrijf Lanthio Pharma uit Groningen heeft de Gouden Kiem gewonnen, de prijs voor het beste nieuwe bedrijf in de Topsector Chemie. De start-up werd tijdens de chemische conferentie CHAINS onderscheiden als het meest succesvolle voorbeeld van nieuwe bedrijfjes die resultaten van wetenschappelijk onderzoek omzetten in commerciële producten en diensten.

‘Deze prijs is een eerbetoon aan de synergie tussen de Rijksuniversiteit Groningen en onze onderneming’, zegt prof. Gert Moll, honorair hoogleraar Protein Modification and Functionality aan de RUG en CSO van Lanthio Pharma. ‘Dit is een prachtig voorbeeld van heel succesvolle kennisvalorisatie. Deze valorisatie die uiteindelijk geleid heeft tot Lanthio Pharma is begonnen in 2000. In 2012 is het bedrijf opgericht en op dit moment zijn er tien mensen in dienst.’

Oorsprong: Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute

Lanthio Pharma komt volledig voort uit de valorisatie van gecombineerde kennis van twee onderzoeksgroepen van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het bedrijf is het resultaat van een onderzoeksproject dat is opgezet door prof.dr. Oscar Kuipers (Molecular Genetics) en prof.dr. Arnold Driessen (Molecular Microbiology). Dat project was gebaseerd op hoogwaardige kennis en expertise aangaande de genetica, biosynthese en het transport van lanthionine-peptiden. Beide hoogleraren zijn co-inventor van de eerste patenten van Lanthio Pharma en dragen nog steeds bij via samenwerking en advies.

De valorisatie van wetenschappelijke kennis heeft geleid tot de krachtige technologie van Lanthio Pharma. Centraal in deze technologie staat het introduceren van lanthionine-ringen in peptiden. Moll: ‘In het kort stabiliseren wij medicijnen en maken wij ze receptor-specifieker. Wij voorkomen dat peptide-medicijnen snel worden afgebroken in het lichaam, zodat ze langer werkzaam zijn. Deze stabilisatie kan bijdragen aan orale toediening, hetgeen veel patiëntvriendelijker is dan injectie. Bovendien kunnen wij door de introductie van lanthionines de conformationele vrijheid van deze peptide-medicijnen beperken zodat ze specifieker een receptor stimuleren, en bijwerkingen beperkt of afwezig zijn. Deze unieke eigenschappen van lanthionine-peptiden leiden tot een sterk verhoogd therapeutisch potentieel.’

Samenwerking versterken

Lanthio Pharma ontving bij de prijsuitreiking tijdens chemieconferentie CHAINS een KIEM-subsidie van 18.750 euro, bedoeld om de samenwerking met de universiteit te versterken. ‘Een hele goede zaak’, stelt Moll. ‘Het is onze intentie om deze truc breder toe te passen, gebaseerd op de ervaringen die we inmiddels hebben opgedaan.’

Meer informatie

Laatst gewijzigd:14 augustus 2017 13:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 13 oktober 2017

  Groningse studenten in Solar Challenge 2019

  In 2019 staat voor het eerst een groep Groningse studenten aan de start van de eerstvolgende editie van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Team Delft won gisteren voor de zevende keer de huidige editie van de race met zonne-auto’s die...

 • 11 oktober 2017

  RUG-truck ‘Jouw Energie van Morgen’ blijft rijden

  RUG-Scholierenacademie, naast GasTerra, toegetreden tot het truckconsortium als nieuwe partner

 • 11 oktober 2017

  Hoe kan een bacterie de wereld begrijpen?

  Bacteriën gebruiken verschillende mechanismen om op de juiste manier te reageren op veranderingen in hun leefomgeving. Het aantal cellen van de eigen soort in de omgeving leek doorslaggevend. Maar onderzoekers van de RUG hebben met experimenten en theoretische...