Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Jan-Willem Veening en Martijn Wieling benoemd tot lid van De Jonge Akademie

25 november 2014

Prof. dr. Jan-Willem Veening en dr. Martijn Wieling zijn door de KNAW benoemd tot lid van De Jonge Akademie, een zelfstandig platform van jonge topwetenschappers. De Jonge Akademie kiest jaarlijks tien nieuwe, talentvolle onderzoekers om haar gelederen te versterken.

Naast bewezen wetenschappelijke kwaliteit beschikken leden over een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. Een lidmaatschap is voor vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 26 maart 2015 in het Trippenhuis van de KNAW.


Prof.dr. Jan-Willem Veening

Jan-Willem Veening
Jan-Willem Veening

Moleculaire genetica

Met een multidisciplinair team brengt Jan-Willem Veening (1978) in kaart hoe de bacterie Streptococcus pneumoniae - die o.a. longontsteking veroorzaakt - zich vermenigvuldigt, de switch maakt naar ziekteverwekker en resistent wordt tegen antibiotica. Dit alles met behulp van slimme genetische trucs, synthetisch-biologische methoden en geavanceerde microscopie technieken. De combinatie van benaderingen is wereldwijd uniek in zijn onderzoeksveld. Met het oog op de maatschappelijke impact van zijn werk neemt Veening regelmatig deel aan discussies rond bijvoorbeeld synthetische biologie en antibioticagebruik.
In Beeld: Jan-Willem Veening


Dr. Martijn Wieling

Martijn Wieling
Martijn Wieling

Computationele taalkunde

Martijn Wieling (1981) combineert taalkunde met informatiekunde en statistiek. Omdat hij in zijn onderzoek de lange tijd gescheiden vakgebieden dialectometrie en sociolinguïstiek technisch dichter bij elkaar heeft gebracht, werd het mogelijk de verweven invloed van geografie en sociale factoren op taalvariatie te bepalen. Hij zet zijn onderzoek naar taalvariatie in een nieuwe richting voort door met articulografie te kijken naar de beweging van tong en lippen tijdens spraak. Deze specifieke focus zou kunnen helpen de uitspraak van een tweede taal te verbeteren. Wieling is een overtuigd pleitbezorger van open access en het delen van data en methoden.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:04 september 2017 10:48
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  Proces in Parkinson-eiwit wellicht toekomstige therapeutische piste

  Een internationale groep onderzoekers, geleid door Wim Versées van de Vrije Universiteit Brussel en in nauwe samenwerking met Arjan Kortholt van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een essentieel mechanisme in het ‘Parkinson-eiwit’ LRRK2 ontrafeld...

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 17 oktober 2017

  Chris van den Broeck wordt bijzonder hoogleraar gravitatiegolven bij Van Swinderen Instituut

  Dr. Chris van den Broeck is door de Stichting Physica benoemd tot bijzonder hoogleraar in Theoretical Particle Physics and Cosmology, bij het Van Swinderen Institute (RUG). Zijn onderzoeksveld betreft gravitatiegolven. Van den Broeck is tevens verbonden...