Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen op 23 augustus écht 400 jaar

14 augustus 2014
Artist impression van het kunstwerk SHA_RE
Artist impression van het kunstwerk SHA_RE

Van 15 mei tot en met 15 juni heeft de Rijksuniversiteit Groningen haar 400e verjaardag gevierd - een prachtige feestmaand met veel grote en kleinere festiviteiten. Maar de echte 400e verjaardag valt op 23 augustus, de oprichtingsdatum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In de nacht van 22 op 23 augustus staat de RUG stil bij haar officiële verjaardag.

Deze Finale van de lustrumviering vindt plaats op het Broerplein met een kort feestelijk programma van 23.30 tot ca. 01.00 uur, waarbij o.a. om middernacht een toast wordt uitgebracht op de jarige universiteit. Commissaris van de Koning Max van den Berg en burgemeester Ruud Vreeman bieden daarbij Rector Magnificus Elmer Sterken het boek 400 jaar Universiteit Groningen; van 1614 tot 2014 van Beno Hofman aan.

Onthulling kunstwerk

In het trappenhuis van de Universiteitsbibliotheek vindt verder om 23.30 uur de onthulling plaats van het kunstwerk SHA_RE van Peter Musschenga. Het kunstwerk is een geschenk van het Groninger Universiteitsfonds aan de 400-jarige RUG. Na middernacht kan iedereen het kunstwerk nader aanschouwen. Ook is in de bibliotheek een kleine tentoonstelling te zien met meer uitleg over (the making of van) het kunstwerk.

Verjaardag

Vlak voor het moment dat de RUG echt jarig is, wordt met de vertoning van de aftermovie nog even stilgestaan bij de vele en diverse evenementen van het lustrum. De RUG is er trots op dat zij meer dan 150.000 bezoekers heeft mogen ontvangen. Met een toast en een knal wordt de Dies (verjaardag) om middernacht ingeluid.

Internationale studenten en alumni

Speciaal voor internationale studenten en alumni is er vanaf 17.00 uur nog een klein programma om hun de kans te bieden nog iets van het lustrum mee te maken. Zij krijgen o.a. de gelegenheid de tentoonstellingen in het Groninger Museum en het Universiteitsmuseum te bezoeken en de film For Infinity – The Movie te bekijken.

De lustrumpenning
De lustrumpenning

Gedenkpenning

Een officieel moment tijdens het programma is de overhandiging van een RUG400-gedenkpennning - gemaakt door kunstenares Marina van der Kooi - aan Rector Magnificus Sterken. De penning wordt aangeboden door het Representatiefonds.

Meer informatie

Els van den Berg, RUG400-lustrumcoördinator, els.van.den.berg@rug.nl

Laatst gewijzigd:18 augustus 2014 10:54
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 12 oktober 2017

  Groen licht voor University College Fryslân in Leeuwarden

  Het nieuwe driejarige bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Voor de opleiding is bij het Ministerie van Onderwijs het label ‘kleinschalig en intensief...