Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Groningse onderzoekers met Koninklijke Marine naar eiland Jan Mayen

25 juli 2014

Onderzoekers van het Arctisch Centrum en het Willem Barentsz Poolinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen zijn door de Koninklijke Marine uitgenodigd om van 10 t/m 24 augustus mee te gaan op expeditie naar het eiland Jan Mayen.

Het is voor de onderzoekers een unieke kans om naar dit geïsoleerde eiland te gaan. Een multidisciplinair onderzoeksteam richt zich op archeologie en biologie. Voor de expeditie wordt een van de gloednieuwe patrouilleschepen van de Koninklijke Marine ingezet, de Zr. Ms. Zeeland.

Jan Mayen

Jan Mayen is een afgelegen vulkaaneiland, 600 kilometer ten noorden van IJsland en 500 kilometer ten oosten van Groenland. Het is 400 jaar geleden ontdekt doorJan Jacobsz Mayen, een walvisvaarder uit Amsterdam. Het eiland herbergtnog resten van de 17de eeuwse Nederlandse walvisvaart. Dankzij de steun van de Marine hopen de onderzoekers dat een aantal zeer lastig bereikbare plekken met deze expeditie bereikt kunnen worden.
Jan Mayen
Jan Mayen

30 jaar geleden ook naar Jan Mayen

Archeoloog Louwrens Hacquebord (RUG) en bioloog Kees Camphuysen (NIOZ) hebben 30 jaar geleden al voor het Arctisch Centrum onderzoek gedaan op Jan Mayen. De onderzoekers willen de complete beschrijvingen die gemaakt zijn in 1983 vergelijken me de huidige archeologische en biologische waarden op het gehele eiland. Daarnaast zal ook nieuw onderzoek plaatsvinden. Zo zal er met behulp van de mariniers op de vulkaan een kwikmeter geplaatst worden, vindt er vegetatie onderzoek plaats en worden er walvistellingen gedaan.

Meer informatie

Meer informatie over de expeditie is te vinden op de website van het Arctisch Centrum.

Laatst gewijzigd:30 juli 2014 09:36
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 05 oktober 2017

  Uitbreiding samenwerking tussen RUG en Osaka University Japan

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Osaka University uit Japan hebben hun samenwerking verlengd. Op 4 oktober 2017 tekenden Rector Magnificus Elmer Sterken en Prof. Shojiro Nishio de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Osaka University is een...

 • 25 september 2017

  Nieuwe website Talencentrum

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een nieuwe website! Het ruime aanbod is toegankelijker en informatie is nu snel en eenvoudig te vinden.