Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

16 november 2012

Promotie: dhr. R. Roswanda, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Autonoom bewegende micro/nano-objecten

Het ontwikkelen van moleculaire motoren is een van de meest boeiende uitdagingen in de nanotechnologie. Hoe kun je moleculaire motoren bouwen, ze aandrijven en hun beweging controleren?

Robby Roswanda gaat deze uitdaging aan door het creëren van, zoals hij het noemt, ‘autonoom bewegende micro/nano-objecten’. Dat zijn deeltjes silica of zeoliet waaraan een mangaankatalysator vastzit die waterstofperoxide ontleedt in water en zuurstof.

Het onderzoek geeft inzicht in de effectiviteit van de kracht die door katalytische voortstuwing wordt geleverd. Opvallend was dat het aandrijfsysteem op silica A (231 ± 35 nm) tot minder beweging van de deeltjes leidt.

Verder onderzoek is nodig om het effect van de katalytische ontleding van waterstofperoxide door het mangaancomplex op de beweging van deeltjes van deze grootte te begrijpen.

Bobby Roswanda (Indonesië, 1984) studeerde aan het Institut Teknologi Bandung. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:00
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...