Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Zes NWO-subsidies 'middelgroot' voor RUG en UMCG

29 februari 2012

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het programma Investeringen NWO-middelgroot landelijk 28 subsidies toegekend voor de aanschaf van apparatuur en het opzetten van dataverzamelingen. De totale investering bedraagt 9,9 miljoen euro. Van de 28 subsidies gaan er zes naar de RUG en het UMCG.

In totaal ontving NWO 94 uitgewerkte aanvragen voor deze ronde van Investeringen NWO-middelgroot. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen.

Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investeringen. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 1.500.000 euro.

Complexe moleculen bekeken

Prof. dr. E.J. (Egbert) Boekema, RUG-Biophysical Chemistry
Complexe moleculaire structuren zijn belangrijk in synthetische chemie en celbiologie. Om ze te kunnen begrijpen is het essentieel om hun structuren zo goed mogelijk te karakteriseren. Alleen met geavanceerde cryo-elektronenmicroscopie kunnen structuren van grote macromoleculen en supramoleculaire aggregaten worden geanalyseerd.

Snelle enzymen gesnapt

Prof. dr. M.W. (Marco) Fraaije, RUG-Biotechnology

Enzymen zijn in staat om chemische reacties razendsnel en gecontroleerd te laten plaatsvinden. Om te achterhalen hoe dit op moleculair niveau in zijn werk gaat, zal een stopped-flow apparaat gebruikt worden. Hiermee kunnen reacties die binnen een milliseconde plaatsvinden, gevolgd worden.

Rol van mitochondriële functie bij chronische ziekten

Dr. D.P.Y. (Debby) Koonen, UMCG - Pathology and Medical Biology

Bij chronische ziekten blijkt de cellulaire energiehuishouding verstoord te raken en het verouderingsproces te versnellen. Het meten van deze energiehuishouding zal inzicht geven in hoe chronische ziekten ontstaan en eventueel behandeld kunnen worden. Dit zal bijdragen aan het gezond ouder worden.

Een kijkje in levende bacteriën

Prof. dr. O.P. Kuipers, RUG - Molecular Genetics

De ontwikkelingen van microscopische technieken gaan heel snel. Het is inmiddels zelfs mogelijk om binnen in een cel van een micro-organisme interacties tussen moleculen te volgen. Het ‘live’ volgen van intracellulaire processen zal het begrip van (microbieel) leven enorm vergroten.

Versleten gewrichten

Dr. Prashant K. Sharma, RUG / UMCG - Biomaterialen

Problems due to increased friction and wear occur mainly in an ageing and active population because of the stiffening of the tissue and imbalance of vital body fluids which lubricate the joints and organs. Often the loss in function is restored with the help of prosthesis and implants, which are often also accompanied with problems, due to an un-optimized biotic-abiotic interface. A universal mechanical tester together with a potentiostat/galvanostat will be used to solve some of the important present day problems like the need of a biostable artificial meniscus, reduction of wear debris and metal ion release from artificial joints, wear-less non-fusion scoliosis correction device and better saliva and tear substitutes for patients with Sjögren’s syndrome.

Klimaatgassen in Antarctica gevangen met nieuwe techniek

Dr. J. Stefels, RUG- Plant Physiology

In Antarctica vormt algenbloei, dat optreedt tijdens het smelten van zee-ijs de belangrijkste bron van klimaatgassen. Het is nog onbekend hoe de huidige klimaatverandering de productie van klimaatgassen beïnvloedt. Met de aangevraagde apparatuur kan hier gericht onderzoek naar worden gedaan.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:50

Meer nieuws

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...