Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Frustrated magnets: non-collinear spin textures, excitations and dynamics

13 februari 2012

Promotie: dhr. S. Artyukhin, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Frustrated magnets: non-collinear spin textures, excitations and dynamics

Promotor(s): prof.dr. M. Mostovoy, prof.dr. J. Knoester

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Schrijven op harde schijf verbeterd

Moderne datacentra gebruiken magnetische harde schijven om gegevens op te slaan. De technologie voor het uitlezen van de opgeslagen magnetische informatie verbeterde aanzienlijk na de ontdekking van giant magnetoresistance, waarvoor in 2007 de Nobelprijs is toegekend. Het proefschrift van Sergey Artyukhin gaat over het schrijven van informatie. Dat wordt nog altijd gedaan met behulp van stromen door kleine elektromagneten waardoor er veel hitte ontstaat in de harde schijf. Dit vergroot de energieconsumptie en belemmert een verdere vergroting van de informatiedichtheid.

Dit warmteprobleem kan eventueel opgelost worden door gebruik te maken van multiferroïsche materialen. Recentelijk hebben Tokunage et al. (Nature Materials, 2009) laten zien dat het mogelijk is de magnetisatie in het multiferroïsche materiaal GdFeO3 te veranderen door middel van een elektrisch veld. Hierbij zijn dus geen directe stromen nodig. De veranderingen in de magnetisatie zijn echter klein.

Het onderzoek van Artyukhin suggereert dat deze veranderingen klein zijn door de interactie tussen de Fe en Gd spins, wat ervoor zorgt dat de ferro-elektrische en ferromagnetische domeinwanden zich samen voortbewegen. Verder laat hij zien dat de interactie tussen de spins van zeldzame aardmetalen en Fe een zeldzame magnetische toestand kan stabiliseren die recentelijk is ontdekt in TbFeO3.

Ook legt hij uit waarom ferro-elektrische en ferromagnetische domeinwanden gekoppeld zijn in het multiferroïsche zeshoekige YMnO3. Dit is een oneigenlijk ferro-elektrisch materiaal, waarbij de polarisatie wordt veroorzaakt door een structuurovergang-trimerisatie.

De Landau-theorie voor dit materiaal wordt in het proefschrift geformuleerd. Die geeft een verklaring voor het experimenteel gevonden aan elkaar plakken van ferro-elektrische en antiferromagnetische domeinwanden en het bestaan van zeshoekige ferro-elektrische wervelstructuren.

In een ander hoofdstuk wordt de bijzondere ferromagnetische, niet geleidende toestand in met Fe gedoteerd FeTiO3 bestudeerd. Daarnaast is een reeds lang bestaande controverse tussen de resultaten van optische absorptie-experimenten en de resultaten van cyclotronresonantie-experimenten voor het materiaal Cu2O opgelost.

Sergey Artyukhin (Rusland, 1984) studeerde wis- en natuurkunde aan het Moscow Institute of Physics and Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...