Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Understanding plant invasions: a global scale meta-analysis

17 oktober 2011

Promotie: dhr. A. Ordoñez Gloria, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Understanding plant invasions: a global scale meta-analysis

Promotor(s): prof.dr. H. Olff

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Welke eigenschappen maken een uitheemse plantensoort tot een plaag?

‘Bospest’, zo wordt de Amerikaanse vogelkers ook wel genoemd. De exoot die begin vorige eeuw als ‘vulhout’ in onze naaldbossen werd aangeplant, werd al snel een moeilijk te bestrijden plaag. Alejandro Ordoñez Gloria behandelt in zijn proefschrift de vraag wat een plantensoort invasief maakt, dus, tot een succesvolle nieuwkomer. Hij deed dit door over de hele wereld patronen te verkennen van gelijkenis in eigenschappen tussen naast elkaar voorkomende uitheemse en inheemse planten. Ordoñez Gloria concludeert dat succesvolle uitheemse soorten beschikken over betere bladeigenschappen, een lagere luifelhoogte en kleinere zaden.

De globalisering van menselijke activiteiten heeft geleid tot opzettelijke en onopzettelijke verspreiding van dier- en plantensoorten buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied. Dit heeft geresulteerd in zowel biotische homogenisering als in onomkeerbare veranderingen van ecosystemen. Het is daarom van belang op voorhand de ecologische potentie van een nieuw geïntroduceerde soort in te kunnen schatten.

Alejandro Ordoñez Gloria (Colombia, 1978) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de Community and Conservation Ecology groep (COCON) van het Center for Ecological and Evolutionary Studies (CEES). Het onderzoek werd gefinancierd met een beurs van het Ubbo Emmius Fonds en door NWO. Inmiddels werkt hij als postdoc bij de University of Wisconsin (VS).

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:12
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei