Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Prof.dr. Oscar Kuipers 'Simon Stevin Meester'

06 mei 2011

Hoogleraar moleculaire genetica prof.dr. Oscar Kuipers is tot 'Simon Stevin Meester 2011' benoemd door de Stichting Technische Wetenschappen (STW). Kuipers krijgt 500.000 euro die hij naar eigen inzicht aan onderzoek kan besteden.

Kuipers heeft tijdens zijn carrière fundamenteel onderzoek en praktische toepassingen veelvuldig gecombineerd. Hij heeft 12 patentaanvragen op zijn naam staan.

Celdifferentiatie

De onderzoeksgroep van Kuipers bestudeert de genetica en fysiologie van bacteriën. Het onderzoek richt zich op celdifferentiatie van bacteriën. Bacteriën in één culture kunnen tijdens hun groei verschillende eigenschappen ontwikkelen, terwijl hun genoom hetzelfde blijft. Kuipers: 'Inzichten uit ons onderzoek kunnen we toepassen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de eiwitproductie in industriële fermentaties'.

Gemodificeerde peptiden

Een ander speerpunt van de groep is het modificeren van peptiden. Peptiden, gemaakt door bacteriën, kunnen onder meer dienen als antibioticum. Gemodificeerde peptiden zijn chemisch stabieler en behouden langer hun functie. Dat is voor medische toepassing gunstig.

Grootste prijs

De Simon Stevin Meester-prijs is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland en bekroont onderzoekers die excellent fundamenteel-wetenschappelijk werk op een succesvolle manier verbinden met maatschappelijk relevante vraagstukken en toepassingen.

Naast Kuipers is ook nanotechnoloog prof.dr.ing. Dave Blank van de Universiteit Twente tot Simon Stevin Meester benoemd. De prijzen worden uitgereikt op 6 oktober tijdens het feestelijke congres waarmee STW haar 30-jarig bestaan viert.

Meer informatie: prof.dr. Oscar Kuipers
Zie ook: persbericht STW

Laatst gewijzigd:08 januari 2024 08:51
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 22 mei 2025

    Wat maakt een gezonde bodem?

    Een gezonde bodem heeft geen kunstmest nodig, is beter bestand tegen ziektes en plagen en kan meer regenwater en koolstof opnemen. Maar waaruit bestaat een gezonde bodem precies, en hoe brengen we die terug als het hij er niet (meer) is? Dat...

  • 20 mei 2025

    Van oesterzwam tot overall

    Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...

  • 20 mei 2025

    Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering

    Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.