Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Internationale prijs voor profielwerkstuk Groningse scholieren

29 april 2011

Twee scholieren uit Groningen zijn winnaar geworden van de competitie voor het beste profielwerkstuk ter wereld. De prijs hebben ze op 28 april 2011 gewonnen tijdens de 18de International Conference of Young Scientists in Moskou in de categorie Life sciences. Met hun onderzoek waren de twee al winnaar van de Van Melsen prijs, uitgeloofd door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De twee winnaars zijn Esther Hazelhoff en Ilvy van der Hoeven (beiden 18 jaar oud en leerlingen aan het Maartenscollege te Haren).

Het winnende werkstuk gaat over een onderzoek naar de stabilisatie van oxytocine. Dat is een hormoon dat als geneesmiddel wordt gebruikt bij de bestrijding van postnatale bloedingen. Oxytocine is echter niet stabiel als het buiten de koelkast wordt bewaard. Daarom is het middel niet beschikbaar in Afrika, een continent waar 125.000 vrouwen per jaar overlijden als gevolg van postnatale bloedingen.

De ontwikkeling van een hittestabiele oxytocine formulering is om die reden één van de milleniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Esther en Ilvy hebben onderzoek gedaan naar een nieuwe strategie om het oxytocine te stabiliseren en zo ook bruikbaar te maken voor Afrika. Zij hebben dit onderzoek uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie (hoofd prof.dr. Erik Frijlink). Het onderzoek werd begeleid door dr. Wouter Hinrichs en Christina Avanti M.Sc.

In Moskou werd het onderzoek van Esther en Ilvy winnaar in de categorie Life Sciences; een categorie waarin vanuit de hele wereld 22 projecten streden om de eerste plaats.


Laatst gewijzigd:22 augustus 2024 13:32

Meer nieuws

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...