Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

The regulatory roles of ComK proteins in Bacillus cereus and other Bacilli

03 september 2010

Promotie: mw. A.M. Mironczuk, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The regulatory roles of ComK proteins in Bacillus cereus and other Bacilli

Promotor(s): prof.dr. O.P. Kuipers

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe kennis over genetische competentie kan leiden tot nuttige biotechnologische technieken

Genetische competentie, zowel voorkomend bij Gram-positieve als Gram-negatieve bacteriën, is het vermogen om genetische veranderingen te ondergaan door het opnemen en in het chromosoom inbouwen van DNA uit de omgeving. Aleksandra Mirończuk onderzocht hoe het proces van genetische competentie in de bacterie Bacillus cereus in elkaar steekt, om beter inzicht te verkrijgen in de evolutie en functie van competentie in de groep bacteriën behorende tot de Bacillen.

Bacteriën zijn kleine eencelligen die in staat zijn om te overleven onder snel veranderende omstandigheden. Eén overlevingsstrategie van bacteriën is het ten toon spreiden van fenotypische heterogeniteit binnen een populatie met genetisch identieke bacteriën. Dit verschijnsel wordt onder andere gezien bij processen als sporevorming, vorming van biofilms en genetische competentie. In de meeste soorten wordt genetische competentie bepaald door een specifieke set genen, die afhankelijk van de concentratie voedingsstoffen in de omgeving en afhankelijk van de dichtheid van de populatie, geactiveerd kan worden. Mirończuk besteedde in haar proefschrift in het bijzonder aandacht aan de rol van de ComK eiwitten, betrokken bij de regulatie van competentie. Zij laat zien dat soorten waarvan onbekend was of ze het vermogen hebben tot genetische competentie toch de componenten hebben die competentie mogelijk maken, waardoor ze onder bepaalde omstandigheden in staat zijn om DNA uit hun omgeving op te nemen. De kennis die hierbij is opgedaan, kan leiden tot nuttige biotechnologische technieken voor bijvoorbeeld het aanbrengen van genetische veranderingen in B. cereus en andere lastig transformeerbare soorten.

Aleksandra Mirończuk (Polen, 1981) studeerde biologie aan de universiteit van Wroclaw en deed haar promotieonderzoek bij de vakgroep Moleculaire genetica van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Het werd deels gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds van de RUG. Inmiddels werkt zij in Polen bij de universiteit van Wroclaw, faculteit Biotechnology.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei