Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Subsidie voor onderzoek naar alternatieve malariabehandeling

26 juni 2008

De afdeling Farmaceutische Biologie, Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen), gaat in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen onderzoek doen naar een alternatieve malariabehandeling. De onderzoeksgroep kreeg onlangs een subsidie van 125.000 euro van de Stichting Dioraphte voor de doorontwikkeling van een goedkoop, veilig en effectief medicijn tegen malaria, dat in Afrika zelf geproduceerd kan worden. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van prof.dr. Oliver Kayser.

Elke dertig seconden sterft er een kind op deze wereld aan de gevolgen van malaria. In veel gevallen is de parasiet die de ziekte veroorzaakt resistent voor de meest gebruikte medicijnen. Er wordt gekeken naar een nieuw medicijn als onderdeel van een combinatietherapie: artemisinine. De productie van artemisinine wordt gezien als een van de speerpunten van synthetische biologie. Het winnen van de stof uit de plant Artemisia annua is echter een kostbare aangelegenheid. Het gevolg is dan ook dat dit nieuwe medicijn voor de meeste Afrikanen onbetaalbaar is. Uit Chinees onderzoek is echter gebleken dat er een andere, goedkopere manier is om uit de plant een medicijn te maken. De vakgroep Farmaceutische Biologie, RUG, gaat hiernaar veiligheids- en klinische studies verrichten, waarvan eind volgend jaar de resultaten worden verwacht.

Informatie: prof.dr. O. Kayser, tel. 050-363 3299, e-mail: o.kayser rug.nl

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 14:20
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei