Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

On the verge of bio-instructive medical implant surfaces

Gradient-based screening technology to optimize cell - biomaterial interactions
Promotie:ir. drs. T.A.B. van der Boon
Wanneer:15 mei 2024
Aanvang:12:45
Promotors:dr. P. (Patrick) van Rijn, prof. dr. R.A. (Ruud) Bank
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
On the verge of bio-instructive medical implant surfaces

Op de rand van bio-instructieve medische implantaatoppervlakken 

Dit proefschrift Torben van der Boon heeft tot doel bij te dragen aan de ontwikkeling van bio-instructieve medische implantaatoppervlakken. Het onderzoek beoogt de interacties tussen biomaterialen en menselijk weefsel positief te beïnvloeden. Dit zal resulteren in verbeterde prestaties van medische implantaten en uiteindelijk de kwaliteit van leven van patiënten verhogen. 

Hoofdstuk 2 beschrijft de ontwikkeling van een nieuw high-throughput celkweeksysteem, het Double Orthogonal Gradient (DOG) platform. Dit unieke platform omvat drie verschillende oppervlakteparameters van biomaterialen, cruciaal voor het sturen van celgedrag: topografie, stijfheid en hydrophobiciteit.  

Hoofdstuk 3 integreert zowel isotrope (willekeurige) als anisotrope (uitgelijnde) oppervlaktetopografieën in het Double Orthogonal Gradient platform om hun gecombineerde invloed op celgedrag te bestuderen.  

Uitdagingen bij de implementatie van high-throughput systemen in conventionele laboratoria worden besproken in Hoofdstuk 4, waarbij het belang van het stroomlijnen van onderzoekspijplijnen wordt benadrukt. Integratie met een veelgebruikt wellplaatsysteem vergroot de toegankelijkheid van het platform, waardoor samenwerkend onderzoek wordt vergemakkelijkt en de ontwikkeling van bio-instructieve medische implantaten wordt versneld.  

In een breder perspectief wordt regelgeving omtrent de ontwikkeling van medische producten in de EU in Hoofdstuk 5 beschreven, met als doel onderzoekers en ontwikkelaars van medische producten bij te staan in het complexe regelgevingslandschap.  

Hoofdstuk 6 evalueert de belangrijkste onderzoeksresultaten, behandelt resterende uitdagingen en schetst toekomstperspectieven voor de in dit proefschrift ontwikkelde technologie.  

Dit proefschrift benadrukt het belang van het doorgronden en optimaliseren van complexe cel – biomateriaal interacties, met de focus op de ontwikkeling en het gebruik van een uniek high-throughput screeningsplatform. Met name de mogelijkheid van het platform om parametercombinaties te vertalen naar fysiek gescheiden oppervlakken wordt benadrukt, waardoor toekomstige, diepgaande in vivo studies en mogelijke vertaling naar bio-instructieve medische implantaten mogelijk worden gemaakt.