PET-radiochemie, de haute cuisine van de nucleaire geneeskunde
Oratie: dhr. prof.dr. P.H. Elsinga, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: PET-radiochemie, de haute cuisine van de nucleaire geneeskunde
Leeropdracht: Radiochemie, i.h.b. voor positron emissie tomografie
Faculteit: Medische Wetenschappen
Prof.dr. Philip Elsinga beschrijft in zijn oratie de drie pijlers van de PET-radiochemie. De bereiding van PET-radiofarmaca binnen de Nucleaire Geneeskunde is te vergelijken met het werk in de keuken van een restaurant, stelt Elsinga. Radiochemici werken als koks aan de bereiding van radiofarmaca. Voor het optimaal uitoefenen van het werk zijn daarbij drie pijlers van belang: onderzoek (het ontwikkelen van nieuwe gerechten), onderwijs en scholing (het opleiden van de koks) en patiëntenzorg (de optimale bereiding van de gerechten op de menulijst).
Op het gebied van onderzoek zal de komende jaren worden ingespeeld op de zeer grote behoefte aan meer variatie van klinisch gevalideerde radiofarmaca om ziekteprocessen in kaart te kunnen brengen. Hiertoe worden innovatieve PET-radiochemische bereidingsmethoden onderzocht zoals: clickchemie voor PET-MRI-probes, multicomponent reacties en microfluidics. De onderwijsambities liggen op het vlak van colleges aan studenten chemie, het opleiden van radiochemici en de bij- en nascholing van specialisten. Bij patiëntenzorg zal worden ingezet op productie van PET-radiofarmaca op een kwalitatief hoogstaande manier, volgens GMP-richtlijnen. Regelgeving met betrekking tot de productie van radiofarmaca staat ter discussie en zal moeten worden aangepast om innovatie binnen de Nucleaire Geneeskunde niet af te remmen.
Om de drie kerncompetenties onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg op het gebied van de PET-radiochemie te bundelen, lanceert Elsinga het specialisme klinisch radiochemicus. Naast het opleiden van radiochemici en het stimuleren van radiochemisch onderzoek, is samenspraak met de ziekenhuisapotheker essentieel voor een optimale kwaliteit van PET-radiofarmacabereiding. Op die manier wordt PET-radiochemie naar het niveau van haute cuisine getild.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.