NWO-subsidie voor twee Groningse poolonderzoekers
De Rijksuniversiteit Groningen heeft voor twee van de vier onderzoeksprojecten van NWO subsidies ontvangen voor onderzoek op het West Antarctisch Schiereiland. De subsidies zijn toegekend aan Anita Buma van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) en Jacqueline Stefels van het Centrum voor Ecologische en Evolutionaire Studies (CEES). Het is voor de tweede keer dat NWO subsidie verleent voor onderzoek op het West Antarctische Schiereiland en ook de tweede keer dat Buma en Stefels hierbij succesvol zijn.
Het West-Antarctisch Schiereiland (WAP) is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Buma gaat kijken naar veranderingen in het mariene ecosysteem. De algen die de basis vormen van de voedselketen lijken in bepaalde delen van de WAP een verlaagde productie te bereiken, iets wat Buma met geavanceerde fluorescentiemetingen wil bewijzen. Stefels gaat uitzoeken of het verdwijnen van zeeijs als gevolg van de klimaatverandering een zelfversterkend effect heeft. Ze gaat daarvoor de rol van zeeijs in het vastleggen van CO2 bestuderen en het produceren van het klimaat-koelende gas dimethylsulfide.
Dirck Gerritsz laboratorium
Sinds de winter van 2012/2013 heeft Nederland een eigen onderzoeksfaciliteit - het Dirck Gerritsz laboratorium. Deze laboratoria zijn gebouwd op het Britse Rothera Research en gefinancierd door het Nederlands polair programma. Zowel Buma als Stefels hebben afgelopen winter onderzoek gedaan op deze bijzondere plek.
Willem Barentsz Poolinstituut
De RUG is erg succesvol in het poolonderzoek, met onderzoeken in zowel het Zuid- als Noordpoolgebied. De onderzoekers werken samen in het Willem Barentsz Poolinstituut, een landelijke netwerkorganisatie die de samenwerking tussen poolonderzoekers stimuleert en het Nederlandse poolonderzoek promoot.
Zie ook onderstaande video:
Laatst gewijzigd: | 06 oktober 2023 14:58 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.