Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Targeting lysine acetylation in inflammatory lung diseases

Promotie:Mw. T.F.H. (Thea) Bosch
Wanneer:16 juni 2017
Aanvang:14:30
Promotors:dr. F.J. (Frank) Dekker, prof. dr. H.J. Haisma
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Targeting lysine acetylation in inflammatory lung diseases

Nieuwe geneesmiddelen moeten inflammatoire longziekten bestrijden met enzymremmers

Thea van den Bosch onderzocht of ontstekingsziekten in de luchtwegen en de longen bestreden kunnen worden met nieuwe medicijnen die bepaalde enzymen remmen. Haar resultaten zijn veelbelovend.

Inflammatoire longziekten, zoals astma en chronische obstructieve longziekte (COPD), zijn nog steeds een groot probleem. Voor een groep patiënten werkt de huidige therapie niet of onvoldoende, en er zijn veel bijwerkingen. Daarom is er een behoefte aan nieuwe geneesmiddelen die op een andere manier werken.

In haar onderzoek heeft Van den Bosch zich gericht op twee nieuwe groepen van enzymen: histon acetyltranferases (HATs) en histon deacetylases (HDACs). Het wordt steeds duidelijker dat deze enzymen een rol spelen bij ontstekingen. Stoffen die deze enzymen remmen kunnen mogelijkerwijs worden gebruikt als nieuwe geneesmiddelen. Om dit doel te bereiken, moeten de effecten van de remming van deze enzymen op inflammatoire reacties nader gespecificeerd worden in ziektemodellen.

Van den Bosch bestudeerde een aantal specifieke moleculaire processen die betrokken zijn bij ontstekingen. Het bleek dat remmers van zowel HATs als HDACs een remmend effect hebben op deze processen, wat suggereert dat het mogelijk is om de ontsteking te verminderen met deze stoffen. De meest veelbelovende resultaten werden bereikt met een selectieve remmer van specifieke subtypen van HDAC enzymen. We hebben waargenomen dat deze remmer een anti-inflammatoir effect heeft in immuuncellen en longweefsel. In een ziektemodel voor COPD verminderde de remmer sterk het aantal immuuncellen in de longen, hetgeen een duidelijke indicatie is voor remming van het ontstekingsproces. Hieruit blijkt dat verdere studie van dit type remmers voor toekomstige toepassingen in ontstekingsziekten veelbelovend is.

Haar onderzoek werd gefiancierd met een ERC starting grant van prof.dr. F.J. Dekker.