Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Functional differentiation of the premotor cortex

Behavioural and brain imaging studies in humans
Promotie:Dhr. A.R.E. (Arnoud) Potgieser
Wanneer:07 oktober 2015
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. R.J.M. (Rob) Groen
Copromotors:dr. B.M. (Bauke) de Jong, dr. E.W. Hoving
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Functional differentiation of the premotor cortex

Functie van premotorische cortex onder de loep

De premotorische cortex is een deel van de hersenen, dat betrokken is bij de voorbereiding van bewegingen. Taak-gerelateerde informatie wordt door de premotorische cortex doorgegeven aan de primaire motorische cortex, die zorgt voor de uitvoering van de beweging. UMCG-onderzoeker Arnoud Potgieser legde de functie van de premotorische cortex onder de loep.

De werking van de premotorische cortex kan verstoord raken door een lokale afwijking, zoals een tumor, of door een afwijking in de omliggende hersengebieden. Ook een probleem met de overdracht van informatie vanuit dieper gelegen hersenstructuren, zoals bij de ziekte van Parkinson, kan leiden tot verstoring van de functie van de premotorische cortex. Potgieser onderzocht verschillende aspecten van de functie van de premotorische cortex, namelijk bij schrijven en het inschatten van grootte. Met behulp van MRI-onderzoek bij gezonde proefpersonen stelde hij vast dat specifieke premotorische gebieden gespecialiseerd zijn in verschillende aspecten van schrijven. Ook toetste Potgieser bij patiënten met de ziekte van Parkinson de hypothese dat patiënten groter schrijven als zij geen visuele feedback krijgen. Dit bleek inderdaad het geval, maar ook de gezonde controlegroep schreef groter zonder visuele feedback.

In het laatste deel van zijn proefschrift bespreekt Potgieser Diffusion Tensor Imaging (DTI), een bepaalde vorm van MRI waarmee verbindingen tussen hersengebieden driedimensionaal in beeld kunnen worden gebracht. Hij zet de voor- en nadelen tegen elkaar af en beschrijft een studie met DTI bij patiënten met tumoren in de linker hersenhelft. Potgieser concludeert dat DTI mogelijk van waarde kan zijn bij het vaststellen van de optimale chirurgische benadering van een tumor.

Arnoud Potgieser (1988) studeerde Farmacie en Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit op de afdelingen Neurologie en Ueurochirurgie in het UMCG, in het kader van onderzoeksinstituut BCN-Brain met financiering van de Junior Scientific Masterclass. Potgieser vervolgt zijn loopbaan als arts bij de afdeling Neurochirurgie in het UMCG.