Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

How is depression valued?

Promotie:Mw. A. (Aikaterini) Papageorgiou
Wanneer:07 oktober 2015
Aanvang:17:45
Promotors:prof. dr. A.V. (Adelita) Ranchor, prof. dr. E. (Erik) Buskens
Copromotors:dr. K.M. (Karin) Vermeulen, dr. M.J. (Maya) Schroevers
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
How is depression valued?

Nieuw licht op waardering van depressies

Mensen die zich voorstellen hoe het is om een lichamelijke aandoening te hebben, beoordelen deze aandoening vaak als ernstiger dan mensen die er daadwerkelijk mee te maken hebben. In haar promotieonderzoek ging Aikaterini Papageorgiou na hoe dit zit bij de beoordeling van psychische klachten.

Om de effectiviteit van behandelingen in de gezondheidszorg te kunnen evalueren, is het van belang te kunnen meten hoe mensen veranderingen in hun kwaliteit van leven ervaren. Hiervoor wordt vaak gebruikgemaakt van een methode waarmee de impact van een aandoening op de kwaliteit van leven wordt vastgesteld door mensen te vragen hoeveel jaar van hun leven zij zouden willen inruilen tegen een optimale gezondheidstoestand. Deze zogeheten “time-trade-off task” wordt voor lichamelijke klachten veelvuldig toegepast, maar voor geestelijke aandoeningen als depressie veel minder vaak. Papageorgiou ontwikkelde een methode waarbij een depressie-specifiek classificatiesysteem in combinatie met de “time-trade-off task” wordt gebruikt om de waardering van depressies vast te stellen.

Alhoewel het ontworpen model de nodige beperkingen bleek te hebben, leverde het onderzoek een interessante bevinding op: waar de impact van lichamelijke klachten op de kwaliteit van leven groter wordt ingeschat door mensen die zich de klachten voorstellen dan door mensen die de klachten zelf ervaren, blijkt dit bij psychische klachten omgekeerd te zijn. Met name mensen met een milde depressie waardeerden deze negatiever dan mensen zonder depressie. Daarnaast stelde Papageorgiou vast dat depressies als een grotere belasting worden ervaren als deze samengaan met lichamelijke aandoeningen. De inzichten van Papageorgiou kunnen worden gebruikt bij het evalueren van de effectiviteit van psychologische behandelingen voor depressies.

Aikaterini Papageorgiou (1982) studeerde Psychologie in Athene. Haar promotieonderzoek vond plaats bij onderzoeksinstituut SHARE in het kader van Health Psychology Research. Papageorgiou is werkzaam als psycholoog.