Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Targeting proteostasis in atrial fibrillation

Molecular footprints and novel therapeutic strategies
Promotie:Mw. D. (Deli) Zhang
Wanneer:26 oktober 2015
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. R.H. (Rob) Henning
Copromotor:dr. B.J.J.M. Brundel
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Targeting proteostasis in atrial fibrillation

Fruitvliegmodel effectief bij onderzoek naar boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is een hardnekkige, progressieve hartritmestoornis die gepaard gaat met een verhoogde kans op het ontwikkelen van andere (hart-)ziekten. Promovenda Deli Zhang zocht naar aanknopingspunten voor nieuwe geneesmiddeltherapieën.

Patiënten die aanvankelijk af en toe periodes van boezemfibrilleren hebben, krijgen later te maken met continu boezemfibrilleren. Wanneer dit stadium is aangebroken, kan het hart minder goed worden ‘gereset’ door middel van zogeheten cardioversie. Dit komt doordat continu boezemfibrilleren gepaard gaat met veranderingen in de elektrische en structurele opbouw van de hartspiercellen, waardoor de functie van de spiercellen in de boezem zich in deze toestand slechts langzaam of helemaal niet herstelt.

Bij boezemfibrilleren trillen de spiercellen in de hartboezem in een hoger ritme dan normaal. Hierdoor ontsporen eiwitprocessen in de cellen. Deze eiwitprocessen zijn essentieel voor een goed functioneren van cellen, en daarmee van organen, in dit geval het hart. Om deze eiwitprocessen te kunnen bestuderen, ontwikkelde Zhang een fruitvliegmodel. Dit model bleek zeer geschikt voor onderzoek naar celveranderingen bij boezemfibrilleren.

Zhang toonde met het model aan dat verschillende moleculaire processen die een sleutelrol spelen in het functioneren van eiwitten, tijdens boezemfibrilleren veranderd zijn. Ze brengen blijvende veranderingen aan in de spiercellen van de boezem, waardoor deze hun werk niet meer correct kunnen uitvoeren. Geneesmiddelen die erop gericht zijn deze sleutelprocessen te neutraliseren, bleken in experimentele modelsystemen in staat de schade aan hartcellen tegen te gaan en boezemfibrilleren te voorkomen. De volgende stap is het testen van deze medicijnen bij mensen.

Deli Zhang (1981) studeerde Moleculaire genetica in Guangzhou, China. Haar onderzoek vond plaats bij de afdeling Klinische Farmacie en Farmacology binnen het Cardiovascular Centre van onderzoeksinstituut GUIDE, met financiële ondersteuning van de Nederlandse Hartstichting. Zhang gaat na haar promotie verder als postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Fysiologie van het VUmc in Amsterdam.