Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Harnessing the secretome of adipose-derived stromal cells to engineer an optimal subcutaneous site for pancreatic islet transplantation

Promotie:E. (Erika) Pinheiro Machado
Wanneer:22 april 2024
Aanvang:16:15
Promotor:dr. M.M. (Marijke) Faas
Copromotor:A.M. (Sandra) Smink
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Harnessing the secretome of adipose-derived stromal cells to
engineer an optimal subcutaneous site for pancreatic islet
transplantation

Het secretoom van vet-afgeleide stromale cellen benutten om een optimale onderhuidse plaats te creëren voor transplantatie van pancreaseilandjes

Vervanging van de deficiënte insulineproducerende cellen door gezonde cellen is een veelbelovende behandeling voor Type 1 Diabetes (T1D). Er is echter geen transplantatieplaats in het menselijk lichaam die de overleving op lange termijn van de nieuw getransplanteerde cellen voldoende ondersteunt. Biomaterialen kunnen worden gebruikt om een apparaat te ontwikkelen dat gemakkelijk onder de huid kan worden geïmplanteerd en waarin een optimale micro-omgeving kan worden gecreëerd.

In dit proefschrift van Erika Pinheiro Machado  werd een innovatieve benadering onderzocht waarbij gebruik werd gemaakt van de bioactieve moleculen, die worden uitgescheiden door vetafgeleide stamcellen (secretoom) om de micro-omgeving binnen een biomateriaal implantaat te optimaliseren.

Het onderzoek heeft de samenstelling van secretomen opgehelderd die het resultaat zijn van verschillende kweekomstandigheden, waaronder blootstelling aan verschillende zuurstofniveaus, cytokinen en glucose. De experimenten toonden aan dat elk secretoom zijn eigen speciale vermogen heeft. Dit vermogen kan de regeneratieve processen van het lichaam op gang brengen. Het omvat het bouwen van nieuwe bloedvaten en het veranderen van de structuur van het omringende weefsel. Dit wordt voornamelijk bereikt door collageen toe te voegen en het immuunsysteem te controleren.

Onderzoekers testten ook hoe goed apparaten gevuld met deze secretomen zich konden vermengen met het lichaam met behulp van een diermodel. Apparaten gevuld met secretomen van cellen die werden gekweekt onder specifieke omstandigheden lieten na 21 dagen onder de huid een verbeterde groei van bloedvaten en meer structuur in het omringende weefsel zien. Wanneer deze apparaten werden gebruikt om insulineproducerende cellen te transplanteren, tonen voorlopige gegevens aan dat ontvangers mogelijk een betere glucosetolerantie en reactie op insuline hadden. Deze bevindingen bieden inzicht in hoe secretomen van stamcellen uit vetweefsel kunnen worden gebruikt om de resultaten van celtransplantatie te verbeteren bij de behandeling van Type 1 Diabetes.