Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The human dimension in the assessment of medicines

Perception, preferences, and decision making in the European regulatory environment
Promotie:Mw. A.R.M. (Andrea) Beyer
Wanneer:28 oktober 2015
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. J.L. (Hans) Hillege, prof. dr. P.A. de Graeff
Copromotor:dr. B. Fasolo
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The human dimension in the assessment of medicines

Experts niet onfeilbaar bij risicobeoordeling

Van alle medicijnen en medische apparaten die in Europa op de markt worden gebracht, wordt van tevoren onderzocht wat de risico’s zijn. Of de hiertoe geraadpleegde experts deze risico’s objectief kunnen beoordelen, trekt UMCG-onderzoeker Andrea Beyer in twijfel.

Al decennialang is de heersende gedachte dat experts voor hun kennisgebied in staat zijn een objectieve afweging te maken van de waarschijnlijkheid dat een bepaald risico werkelijkheid wordt en de omvang van dat risico. Patiënten daarentegen zouden risico’s alleen subjectief kunnen bekijken vanwege hun gebrek aan kennis. Beyer stelt in haar proefschrift dat het voor beide groepen beoordelaars onmogelijk is het menselijke aspect buiten beschouwing te laten. Om deze bewering te staven, voerde zij twee onderzoeken uit. Op basis van de resultaten uit het eerste onderzoek, waaraan 80 Europese beoordelaars deelnamen, concludeert Beyer dat niet alleen risicohoudingen van invloed zijn op de perceptie van het voordeel of het risico dat aan een medicijn verbonden is, maar ook persoonlijkheidskenmerken.

Het tweede onderzoek werd uitgevoerd bij een groep MS-patiënten. Hieruit bleek dat patiënten bij behandelingen met een veiligheidsrisico bereid zijn voor een hoger risico te kiezen dan de regelgevende experts zouden doen. Beyer pleit voor een model van interactie tussen wetenschappers en leken bij de risicobeoordeling van medische producten. Volgens haar is een dergelijke interactie heel goed mogelijk, als misvattingen omtrent de onfeilbaarheid van experts en de onkunde van patiënten uit de wereld worden geholpen. Recent ontwikkelde modellen en methodes bieden volgens Beyer een goed kader voor verdere uitwerking.

Andrea Beyer (1967) voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdeling Epidemiologie en in het kader van Onderzoeksinstituut SHARE van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door TI Pharma. Beyer is werkzaam als Senior Expert Statistician bij Actelion Pharmaceutical Ltd.