Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Extension to lower energies of the cosmic-ray energy window at the Pierre Auger Observatory

Promotie:Dhr. S. (Stefano) Messina
Wanneer:23 september 2016
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. A.M. van den Berg, prof. dr. O. (Olaf) Scholten
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:
Extension to lower energies of the cosmic-ray energy window at the
Pierre Auger Observatory

Nieuwe detector voor kosmische straling

Kosmische stralen zijn geladen subatomaire deeltjes van buitenaardse oorsprong. Zij slaan voortdurend in op de atmosfeer van de aarde en zijn de belangrijkste veroorzaker van ioniserende straling in de atmosfeer. In de afgelopen jaren hebben natuurkundigen ontdekt dat de energie van deze deeltjes zeer uiteenlopend is.

Bij de lagere energieën is de oorsprong van deze kosmische stralen gelegen binnen ons eigen Melkwegstelsel, bijvoorbeeld doordat supernova-explosies de bron van deze deeltjes zijn. Bij de hogere energieën denkt men dat de oorsprong van deze deeltjes gelegen is buiten ons Melkwegstelsel, maar men weet nog niet wat precies de bronnen van deze deeltjes zijn.

Bij deze hogere energieën zal een kosmische straal, wanneer hij vanuit de ruimte de atmosfeer binnendringt door botsingen met luchtmoleculen een regen van miljarden nieuwe deeltjes veroorzaken, die met verschillende technieken kan worden waargenomen. Stefano Messina presenteert in zijn proefschrift een onderzoek, waarbij door het installeren van de AERAlet detector de ondergrens is verlaagd voor het waarnemen van kosmische stralen bij ultrahoge energieën in het Pierre Auger Observatorium in Argentinië.

Deze detector biedt de mogelijkheid om in detail het energie gebied te bestuderen waar de overgang van de oorsprong van kosmische stralen geacht wordt te plaats te vinden van Galactisch naar extra-Galactisch. Daarnaast fungeert deze detector als een externe trigger voor de radio-detectie techniek van het Observatorium.

Het promotieonderzoek van Stefano Messina vond plaats bij het KVI - Center for Advanced Radiation Technology, met financiering van stichting FOM. Hij werkt nu als Python developer bij sofwarebedrijf CustomerGauge.