Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Metallodrugs as protein modulators

Promotie:Mw. A.F. (Andreia) Batista de Almeida
Wanneer:08 april 2016
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. G.M.M. Groothuis
Copromotor:dr. A. Casini
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Metallodrugs as protein modulators

Antikankereigenschappen goudbevattende middelen veelbelovend

Andreia Batista de Almeida bestudeerde het vermogen van metaalion-bevattende stoffen om eiwit en/of enzymen te remmen, omdat die eigenschap hen mogelijk veelbelovende antikankereigenschappen met zich mee kan brengen. Met haar onderzoek toont Batista aan dat goudbevattende middelen veelbelovend zijn voor toepassingen in de chemische biologie en de geneeskunde.

Medicijnen die een metaalion bevatten, worden al duizenden jaren gebruikt in de geneeskunde. Sommige worden ook in de hedendaagse geneeskunde nog steeds gebruikt, zoals bij de behandeling van ziektes zoals kanker (Cisplatina) of reumatoïde artritis (Auranofine), maar ook als antibiotica (zilversulfadiazine) of radiofarmaceutica. Bepaalde farmacologische eigenschappen van deze metaalbevattende stoffen zijn te danken aan de interactie die het metaalion aangaat met eiwitten.

Stoffen die een driewaardig goud-ion bevatten, waarvan is aangetoond dat ze de humane membraaneiwitkanalen aquaglyceroporines (AQPs) krachtig kunnen remmen, heeft Batista gebruikt als synthetisch middel om de rol van AQPs in de fysiologie en pathofysiologie te onderzoeken. Om de moleculaire mechanismen van AQP-remming door goudbevattende stoffen te achterhalen gebruikte zij verschillende biofysische, biologische en mathematische methodes.

Ook heeft Batista van verschillende families van goudbevattende stoffen onderzocht of ze geschikt zouden zijn als antikankergeneesmiddel. Ze stelde vast dat een nieuwe serie bifunctionele fluorescerende stoffen - die zowel goud als ruthenium bevatten - in vitro veelbelovende antikankereigenschappen vertonen, waarbij hun fluorescentie gebruikt kon worden om de opname in de cel zichtbaar te maken. Ook een andere serie van organometaalverbindingen (goud(I)-N-heterocyclische carbenen met een fluorescerend coumarine-gedeelte) vertoonde veelbelovende antikankereigenschappen, waarschijnlijk als gevolg van remming van het seleno-enzym thioredoxinereductase (TrxR).

Andreia Batista de Almeida promoveert aan de RUG op onderzoek dat zij uitvoerde bij de afdeling Pharmacokinetics, Toxicology and Targeting van het onderzoeksinstituut GRIP van de RUG.